11 Σεπ 2022

Για την Αλισαβού

 Όι που εν θα έγραφα ποστ.

Έγινε ένα περιστατικό προχτές, σε σχέση με το θάνατο της βασίλισσας, ένα περιστατικό που τζιείνα που αν ήμουν της γενιάς Ζ θα εκάθουμουν μες στο αυτοκίνητο να κάμω τικτοκ τζιαι να χρησιμοποιήσω λέξεις που εν υπήρχαν πριν 10 χρόνια για να εξηγήσω πόσο θύμα υπήρξα

Επήα να κουρευτώ, κουρεύκει με μια εγγλέζα κυρία, γύρω στα 50+, αρκετά ευκατάστατη, χαμογελαστή. Εννοείται η κουβέντα έπεσε στον πρόσφατο θάνατο της βασίλισσας τζιαι ερώτησε με πώς το βρίσκω. Είπα ότι πάντα εν λυπηρό να πεθαίνει κάποιος, εν ιστορικές μέρες, ενναν πολλά προκλητικό να δούμε τα έξοδα που εννα γινούν τις επόμενες μέρες στη χρονιά που ζούμε. (υπ΄όψην ότι Πέμπτη πρωί η νέα ΠΘ έφκαλλεν άρων άρων σχέδιο για τους λογαριασμούς του χειμώνα τζιαι που το απόγευμα που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας, εν μιλά κανένας για τούντην κρίση - ούτε για τις εξελίξεις στην Ουκρανία).

Ε τζιαι τί τα ήθελα να πω έτσι πράμα, αφόπλισε.

Προφανώς φαν της βασίλισσας, ακολούθησε παραλήρημα. 70 χρόνια υπηρεσία, πάντα σταθερή στο καθήκον, έπιασε μια χώρα κατεστραμμένη μετά τον πόλεμο, σέβουνται την οι ηγέτες παγκόσμια, αξίζει τα ούλλα, αντιπροσωπεύει το πνεύμα της χώρας, επήεννε, επήεννε, νομίζω εν έπαιρνε ανάσα καν. Κάποια φάση εγύρισεν το πάνω της, τζιαι μένα λαλούν για τα λεφτά που ξοθκιάζω αλλά μόνη μου τα έκαμα, όι σαν την αρφή μου που ζιει με τα επιδόματα έσιει 25 χρόνια, ο κόσμος πάντα εννά μιλά κτλ κτλ.

Έκρυψα τζιαι εγώ τζιιαι ένεφκα καταφατικά, "όντως, όντως". Τι να έκαμνα, εξάλλου εκράτεν ψαλίθκια 5 πούντους που το λαιμό μου!

Στα σοβαρά τωρά, τζιείντην ώρα επήρα το στη χαριτωμενιά, μάνα μου τα εγγλεζούθκια. Αλλά όσο το εσκέφτουμουν πιο σοβαρά, ήταν μια μορφή καταπίεσης. Ένιωσα ότι μου επιβάλλετουν να πενθήσω, τζιαι όποια άλλα συναισθήματα απαγορεύουνται. Οπόταν αμολώ δαμέ μεριικές σκέψεις που έκαμα τες περασμένες μέρες, χωρίς να είμαι ειδικός, ζώντας 30 χρόνια σε τούντον κόσμο, 10 στην Αγγλία, 20 στην Κύπρο, πλέον ανεξάρτητο κράτος, μέλος της Κοινοπολιτείας.

- Ήταν βασίλισσα για 70 χρόνια, ενός κράτους που πρωταγωνίστησε στην αλλαγή που είδε ο κόσμος τον περασμένο αιώνα. Ήταν η σταθερά σε τούντην εξέλιξη, ο μισός κόσμος ήταν πάνω στα γαούρκα όταν εφκήκε στο θρόνο τζιαι τωρά μιλούμε για μεταβέρσες. Ανέβηκε στο θρόνο πολλά μιτσιά, λόγω συνθηκών, έζησε πέραν του μέσου όρου. Εν θα ξαναδούμε μονάρχη να βασιλεύκει τόσα χρονια θεωρώ, στο Δυτικό κόσμο τουλάχιστον. Για το τρίβια, εν δεύτερη η βασιλεία της σε διάρκεια, πρώτος ένας  Λούης της Γαλλίας, που έγινε βασιλιάς σε ηλικία 5 χρονών. Οπόταν ναι, όποια γνώμη τζιαι να έχουμε, η διάρκεια της βασιλείας της προκαλεί ένα δέος τζιαι ένα σεβασμό. Τζιαι έκαμεν το με μια συνέπεια, ήταν μέχρι το τέλος καλά νοητικά φαίνεται.

- Το σχόλιο που έκαμα για τα έξοδα, ίσως να ήταν άστοχο. Εν λεφτά που θα εξοθκιάζουνταν κάποια φάση, εν θα φκουν που τον φετινό προυπολογισμό. Τζιαι ενώ η οικογένεια όντως ζει που την πούγκα του φορολογούμενου, φέρνουν πολλά λεφτά που έξω. Εννοώ τουρισμό (προς το παρών). Έτσι merchandise εν έσιει ούτε η Κοακόλα. Έρκεται κόσμος που παντού να δει τα ανάκτορα, να κάμει το αστείο ότι επήε Μπάκινκχαμ να πιει τσάι με τη βασίλισσα κτλ. Τα λεφτά που έννα ξοδευτούν τωρά έννεν τίποτε στες μίζες του Μπόρις τζιαι των υπολοίπων ομοίων τα περασμένα 3 χρόνια. Τζιαι αφού εν μας εφκάλαν τζιείνα στους δρόμους, γιατί να μας φκάλουν τούτα.

- Η παρπέρισσα είπε μου τζιόλας ότι έκαμε τζιαι τόσα για τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Τζιαμέ έπρεπε να αντιδράσω. Εν τζιαι νάκκον αντροπή. Κοινοπολιτεία εν απλώς ένα ριμπράντινγκ της Αυτοκρατορίας. Για να μεν νοιώθουν οι χώρες εξευτελισμό που μαζεύκουνται τζιαι πισκαλιούν η μια της άλλης καθε 4 χρόνια στους αγώνες. Δηλαδή πέραν των γνωστών σφαγμών, εγκλημάτων, κλοπών φυσικού τζιαι πολιτιστικού πλούτου τόσων χωρών, η πολιτική επίδραση τζιαι τα συμφέροντα που επέβαλλε το ΗΒ τούντα 70 χρόνια εν αδιανόητα.

- Εν λογικό να κρατούμε εμείς κατζία τωρά για όσα εγίναν πριν τόσα χρόνια. Εν έχω καταλήξει κάπου. Ζω Αγγλία όμως, θα ήταν υποκρισία τουλάχιστον να πω ότι μισώ τη χώρα για όσα έκαμε της δικής μου χώρας. Έτυχε να ήμασταν μπυραρία την ώρα της ανακοίνωσης τζιαι κάτι ροκόλοι εγγλέζοι εξεκινήσαν τραούθκια, lizzie is in a box κτλ κτλ. Ήταν άβολο τουλάχιστον, αλλά ήταν αντίδραση εφηβική απλώς, τζιαι εμείς αλλάξαμε τραπέζι. Παρόμοιες αντιδράσεις όμως σε Σκωτία, Β. Ιρλανδία τζιαι σε άλλα κράτη εν πιο δικαιολογημένες διότι υπάρχει ένα ιστορικό υπόβαθρο.

- Εν ξέρω επίσης αν στέκει ο ισχυρισμός ότι ενώ φαινομενικά πολλοί επικριτές βλεπουν στη βασίλισσα την αυτοκρατορία τζιαι τα δεινά που επροκάλεσε, στην πραγματικότητα, εν η μονάρχης που στη θητεία της εκαταλύθηκε η αυτοκρατορία τζιαι 'επέτρεψε' τόσα κράτη να προχωρήσουν. Εκληρονόμησε την αυτοκρατορία που έναν περασμένο κόσμο τζιαι επήε με τα νερά των καιρών. Ούτε δαμέ καταλήγω κάπου τζιαι λογικά εν κάτι που σηκώνει ειδικούς τζιαι μελέτες πολλές. (Με το θάνατο της, o ΠΘ της Antigua and Barbuda, ανακοίνωσε δημοψήφισμα για να φύουν που την Κοινοπολιτεία. Επίσης έμαθα ότι στην Κοινοπολιτεία μπήκαν τζιαι χώρες που δεν ήταν στην αυτοκρατορία οικοιοθελών. Τροφή για σκέψη που λαλούν τζιαι οι ψεκ.)

-Αναχρονιστική η μοναρχία, βασιλιάες κτλ. Τούτο εν σωστό. Είναι. Αλλά βασιλιάες έχουν πολλές χώρες. Τζιαι στα παλάτια στη Σουηδία, στην κάθε Τσεχία, Ισπανία κτλ πάμε χωρίς να μας ενοχλεί. Τζιαι συντηρούνται τζιαι τζιαμέ οικογένειες που τα λεφτά των φορολογουμένων. Όντως φυσικά εν σε άλλο επίπεδο δαμέ. Αλλά εν είμαι υπέρ της κατάργησης. Εν μέρος της ταυτότητας του λαού. Εν ο Παρθενώνας τους, εν ότι οι μακαρονάδες για τους Ιταλούς, τα καγκουρώ για τους Αυστραλούς. Πρέπει σιγουρα να εκμοντερνιστεί ο θεσμός, να κάμει λλίο πίσω, ας έχουν λλιότερες εκτάσεις, παλάθκια, προσωπικό. Αλλά εν ένας θεσμός που διαφοροποιεί τη χώρα που ούλλες τες άλλες τζιαι εν βλέπω τι απομένει αν καταργηθεί εντελώς. Με το περασμά των γενεών τζιαι των διαδόχων είμαι σίουρος θα αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράματα τζιαι θα ισορροπήσουν. (Εν είμαι φαν του στέμματος όπως μπορει να εννοηθεί που τούντην παράγραφο, αλλά αναγνωρίζω τι σημαίνει για το κράτος, την κοινωνία τζιαι τον πολιτισμό της χώρας). Επίσης, υποκριτικό που τον Κούλλη της Τριμίκλινης να λαλεί αναχρονιστική τη βασιλεία στο Φβ, ενώ επροσκύναν τα οστά του κάθε Αγίου που του έφερε η Μητρόπολη στην ενορία του περιοδεία.

- Τέλος, τα δικά μας. Ακούεται πολλά ο ισχυρισμός ότι ευθύνεται για τον απαγχονισμό του Παλλικαρίδη. Εν συμφωνώ. Όντως αμφιβάλλω, αν θα μπορούσε να σταματήσει η ιδία τον απαγχονισμό. Ήταν μια νεαρή βασίλλισα ακόμα, που επεριβάλλετουν που ένα σωρό γέρους σε μια άλλη εποχή. Τζιαι ίσως συνταγματικά να μεν εμπορούσε να κάμει κατι. Εν ξερω. Απίθανο εν θεωρώ τζιαι το να μεν έφτασε ποτέ η επιστολή που ζητούσαν χάρη στα δικά της σιέρκα, ή να ήθελε να δώκει χάρη τζιαι ένας διοικητής δαμέ να το άκουε τζιαι έκαμνε μιαν επίσπευση της εκτέλεσης διότι αρκετά τους επελλάναν οι χωρκατοκυπραίοι. Το γεγονός είναι ότι η βασίλισσα, ή το στέμμα γενικά, ουδέποτε απολογηθήκαν για τα όσα επροκαλέσαν εν το πρόβλημα. Ακόμα τζιαι στον εκσυγχρονισμό τζιαι στη διάλυση της αυτοκρατορίας τζιαι του αποικισμού (βάλει νερά η κατάργηση ξέρω το), αφήκαν πίσω του πόνο, ορφανά, μάνες χωρίς παιθκιά τζιαι δεν το αναγνωρίσαν ποτέ. Αλλά. Εμείς τωρά, να λέμε ότι ατιμάζουμε τον Παλλικαρίδη αν λέμε μια καλή κουβέντα για τη βασίλισσα εν μεγάλη υποκρισία. Αρέσκει μας να έσιει άλλους κακούς να επιρρίπτουμε ευθύνες για τα κακά μας. Τι έχουμε κάμει εμείς που τότε για να σεβαστούμε τη μνήμη του Παλλικαρίδη; Εσύ που θέλεις βασανιστικό θάνατο για ούλλη τη βασιλική οικογένεια για το 55-59 γιατί εν είσαι κάθε μέρα έξω που το προεδρικό τωρά που φαίνεται να πηέννουμε για διχοτόμηση. Γιατί εν είσαι στη Λήδρας με ένα πανώ, στες βάσεις, στες πρεσβείες; 

Αφήνω το δαμέ, εμακρυγόρησα τζιαι πρέπει τζιαι να μαειρέψω. Εν σκέψεις για συζήτηση που άφηκα δαμέ τζιαι όι απαραίτητα την οριστική μου άποψη. Θα μπορούσα να βάλω disclaimer κάθε δεύτερη πρόταση για να μεν μου την πέσουν καλύτεροι γνώστες τον όσων έθιξα ή απλώς πιο ένθερμοι αθκιασεροί. Αλλά εν το κάμνω, εν σκέψεις πεταμένες σε ένα μπλογκ που πιανει δέκα βιους. Τζιαι εν σκέψεις δικές μου που διαβουλεύουμαι στην κκελέ μου. Γεια.


Upd:  άλλο που εθυμηθηκα μετά που έφυα που το κουρείο ότι έπρεπε να πω. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ρόλος της βασίλισσας ήταν τις τελευταίες δεκαετίες να μην παίρνει θέση, ειδικά στα πολιτικά.  Αλλά γίνουνται πολλά σημαντικά γεγονότα που σηκώνει συζήτηση αν εν σωστό πλέον τόση αμεροληψία. Επεράσαμε το Μπρεξιτ, που τάχα πήρε θέση με ένα μπλε συνολάκι που εφόρησε με κίτρινες λεπτομέρειες. Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι φαν της βασίλισσας εψηφισαν υπέρ μπρεξιτ (ηλικίες, τάξη και πολιτικές απόψεις συνάδουν αρκετά), αν έπαιρνε θέση μπορεί να άλλαζαν αρκετά. Είπεν της ψέματα ο ΠΘ Μπόρις, ζουμε κλιματική καταστροφή, οικονομική δυσκολία ξανά τζιαι η νέα ΠΘ φαίνεται κόσμο της τζιαι για τα 2. Μήπως το στέμμα να πει κάτι;

Επίσης έγιναν κάποια σκάνδαλα πρόσφατα. Τζιαι εν εννοώ το megxit. Ο πρίγκηπας Άντριου εν μες στο σκάνδαλο Επστέιν, με ανήλικες μάλιστα. Ο πλέον βασιλιάς Κάρολος πρόσφατα ενεκατώθηκε με offshore, βαλίτσες με μετρητά τάχα δωρεές. Οπόταν εν μια άλλη σκοπιά στη συζήτηση για τη μοναρχία. Άσκηση επιρροής, αν εν πρόσφορο εδαφοςγια διαφθορά τζιαι πόσα άλλα γίνουνται που εν ξέρουμε