28 Απρ 2022

Checks and Balances

 Τα τελευταία θκιο χρόνια έχω ακούσει άπειρες ώρες podcast τζιαι πολιτικές εκπομπές. Η αιτία φαίνεται να είναι και πάλι η πανδημία. Τηλεργασία που σπίτι,  πόσα playlists να έχεις για να σπάζει η νεκρική σιγή του σαλονιού;

Ξεκίνησα με legal matters, επήε pint of politics, ο Ψυλλίδης έκαμε κάποια επεισόδια με πολιτικό χρώμα, επήε nicosia uncut, figure it, netcast zone και lifo politics.
Εν γράφω το ποστ για να κρίνω τις εκπομπές τούτες, ούτε για να εισηγηθώ κάποια συγκεκριμένη. Εν για κάτι πολλά πιο εφήμερο ίσως που γράφω. Σε πολλές που τούντες εκπομπές,  ακούεται πολλά συχνά η φράση "checks and balances", είτε που τον καλεσμένο, είτε που τον παρουσιαστή. Ειδικά τις εβδομάδες που υπάρχει κάποιο εγχώριο σκάνδαλο διαφθοράς στην επικαιρότητα. Φάση να παίξεις drinking game. Ή να το βάλεις στο bingo card σου με τες άλλες χιλιοειπωμένες φράσεις ακούοντας μιαν εκπομπή. 
Κάμνει μου εντύπωση διότι εν μια φράση που τωρά φαίνεται να εξεφύτρωσε ενώ άκουα πάντα ειδήσεις, εδιάβαζα πολιτικά άρθρα τζιαι μπλογκς. Το ίδιο το φαινόμενο όμως έννεν τωρασινό (ή μάλλον η απουσία του φαινομένου).
Για όσους δεν ακούν τούντες εκπομπές τζιαι εν ξέρουν προς τι το παραλήρημα, η φράση χρησιμοποιείται στις συζητήσεις περί διαφθοράς. Το Σύνταγμα της Κύπρου εν τέτοιο, που σε συνδυασμό με το Κυπριακό, άφηκε τον πρόεδρο της δημοκρατίας με φαινομενικά άπειρες εξουσίες ή τελοσπάντων χωρίς να είναι υπόλογος σε κάποιον άλλο θεσμό.
Νομικός δεν είμαι, τζιαι καμία πρόθεση δεν έχω να υπερασπιστώ την παρούσα κυβέρνηση (ποιός έμεινε να έσιει έτσι μούτρα πραγματικά). Αλλά η φράση χρησιμοποιείται στο πλαίσιο κριτικής στην κυβέρνηση τζιαι απορώ. Εννεν κάτι που επροκαλεσε ο Αναστασιάδης όπως τζιαι να το κάμουμε. Κανένας πρόεδρος μετά το 74 δεν ήταν υπολογος σε checks and balances τζιαι χωρίς να έχω συγκεκριμένα παραδείγματα (γράφω τζιαι εν πτήση, εν μπορώ να γυρέψω) είμαι σίγουρος ότι ούλλοι εκμεταλλευτήκαν το τζιαι εκάμαν αμφισβητήσιμους διορισμούς για παράδειγμα.
Τζιαι δεν ξέρω τζιαι σε τι οφελεί τούτη η θέση ως κριτική διότι το να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμα μονομερώς, χωρίς τους Τκ, ακόμα τζιαι αν είναι για το ευρύτερο τζιαι μακροπρόθεσμο καλό του τόπου, θα είναι μεγάλο φάουλ. Τζιαι ξέρουν το οι χρήστες της φράσης, διότι τζιαι νούσιμοι είναι τζιαι της σχολής της λύσης με τους Τκ είναι. Η απουσία checks and balances νοιώθω ότι παρουσιάζεται σαν αιτία των κακών του τόπου (που οκ ειναι σε κάποιο βαθμό) ενώ είναι (πρωτίστως) συνέπεια του μεγαλύτερου κακού του τόπου.
Αυτά ρε παιδιά, τούντην αφορμή ήβρα μα φλυαρήσω σήμερα. Το pet-peeve στα ελληνικά έχουμεν το;

ΥΓ: υποψιάζομαι ότι η φράση προέρχεται που κανένα accounting ή legal regulatory directive τζιαι αφού είτε δικηγόροι είτε λογιστές εν οι παραπάνω εφτάσαμε δαμέ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου