20 Μαΐ 2022

Derry Londonderry Κορμακίτης Koruçam

 Ετέλειωσε προχτές η σειρά Derry Girls που το κανάλι 4 του ΗΒ. Τρεις μικρές σεζόν, λίγα και σύντομα επεισόδια, ξεπετάσσετε την εύκολα αν θέλετε, την εισηγούμαι. Είναι στο Netflix uk, δεν ξέρω αν είναι και στο κυπριακό. (θα χρειαστούν υπότιτλοι λογικα!)

Είναι κωμική σειρά και περιστρέφεται γύρω που τις ζωές 4 μαθητριών που το Derry της Β. Ιρλανδίας. Το Ντέρρι (έτσι θα το γράφω εγώ, κάμετε καλά), έχει την ιδιαιτερότητα ότι κάποιοι το αποκαλούν Ντέρρι, άλλοι Λάντοντερρι αναλόγως της θέσης του καθενός στην κόντρα Προτεσταντών και Καθολικών στη Β. Ιρλανδία. Η σειρά παραμένει κωμική θίγοντας την κόντρα αρκετά. Εν θα μάθει την ιστορία της Β. Ιρλανδίας ούτε του ζητήματος κάποιος άσχετος που εννα δει τη σειρά αλλά το ζουμί θα το πιάσει (ή θα απολαύσει τη σειρά ακόμα τζιαι αν δεν!)

Εντωμεταξύ αρέσκει μου που τα κανάλια παίρνουν τούντες πρωτοβουλίες τζιαι κάμνουν σειρές πολλά 'τοπικιστικές' (βλ. Still Game με τα γερόντια στη Γλασκόβη, επίσης συστημένη ) που φαντάζουμαι θωρούν τες κάτω στο Νότο τζιαι στο Λονδίνο τζιαι ξιουν την κκελέ τους.

Το φινάλε της σειράς διαδραματίζεται της μέρες του δημοψηφίσματος του 1998, το λεγόμενο Good Friday Agreement, που ηρέμησε τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινωτήτων. Επήα Μπέλφαστ 2-3 φορές τα τελευταία χρόνια. Η διαίρεση υπάρχει. Ίσως όχι στα μπαρ το Σάββατο τη νύχτα κάτω στο κέντρο αλλά όταν περπατάς στης γειτονιές, υπάρχουν οι Καθολικές περιοχές τζιαι τζιείνες των Προτεσταντών. Βλέπεις το στις πινακίδες, στα πολύ ιδιαίτερα murals/graffiti (κάποια άλλη λέξη χρησιμοποιούν που μου διαφεύγει τωρά) αλλά κάμετε γκουγκλ, εν σαν πινακοθήκη η πόλη.

Ήβρα το επεισόδιο αρκετά συγκινητικό τζιαι αναπόφευκτα έκαμνα τον παραλληλισμό με το δημοψήφισμα στην Κύπρο τζιαι πόσο ανίκανοι είμασταν τότε. Τζιαι πόση άγνοια κινδύνου φαίνεται να έχουμε σήμερα. Είχα θκιαβάσει τζιαι για το νέο άνοιγμα στα Βαρώσια πρόσφατα τζιαι εβούρκωσα. Αν δε σας έπεισα να δείτε τη σειρά, δείτε τουλάχιστον τούντο απόσπασμα που συζητούν παππούς-εγγονή τι να ψηφίσουν. Αλλάξετε τη γλώσσα, μόνο




2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/6/22 16:14

    Λατρεύω τη σειρά ! Το τελευταίο επεισόδιο κι εμένα εθυμισε μου το δημοψηφισμα το δικό μας τζαι όταν με επήραν τα ζουμιά να μαι ειλικρινής δεν ξέρω εάν ήταν για τα δικά τους ή τα δικά μας ή τελοσπαντων για ούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή