18 Σεπ 2014

Σκωτια

Να βαλω κι εγω τον οβολο μου και σε αυτο τον διαδικτυακο ντορο. Εγω παντως εν αποφασισα ποτε τι στηριζω. Οπως το θωρω το Ναι θα τους εφερνε πολλα προβληματα. Θα εμεινισκαν απομονωμενοι τζιε θα εκαμναν μια δεκαετια μινιμουμ να σταθουν στα ποδια τους, ετσι με μπακαλισιμους υπολογισμους. Εξω που ΕΕ, με ενα -φανταζουμαι- αδυνατο νομισμα (ναι μπορει τζιε να κρατουσαν τη λιρα). Ναι αλλα δουλειες; Ναι αλλα επενδυτες; Ποιος θα επενδυε στη Σκωτια αντι στο ΗΒ; Ναι αλλα πετρελαια θα μου πεις και πρασινη ενεργεια. Γιαυτο σου λεω. Δεν ξερω.
Οταν θα διαβαζεις αυτες τις γραμμες φιλε αναγνωστη. Το Ναι θα φερει μιαν πολλα ενδιαφερον case study για να εφαρμοστουν τουτες ουλλες οι οικονομικες θεωριες. Α δεν στο πα; Εχω πλεον τεραστιες αμφιβολιες για τη λειτουργια του οποιουδηποτε οικονομικου μοντελου. Οταν εγω -τουτο εξαναειπα το νομιζω- μπορουσα στα 16 μου να αμφισβητησω την ομαλη λειτουργια μιας νομισματικης ενωσης χωρων με τεραστιες διαφορες στις οικονομιες τους- τοτε νομιζω οτι τιποτε απο το βιβλιο των Οικονομικων δεν δουλευει.
Αλλα το ναι δεν ξερω τι επιπτωσεις θα εχει στους Κυπριους φοιτητες. Σε ΗΒ ή Σκωτια.
Ενα νεο ανεξαρτητο κρατος με ενα αδυνατο νομισμα, με καποιες βασικες υποδομες/προδιαγραφες που θα κανει ενα νεο ξεκινημα μπορει να ειναι μια γη γεματη ευκαιριες για εμας που τωρα θα βγουμε στην αγορα εργασιας δειλα δειλα. Πριν δυο εβδομαδες υπεβαλα αιτηση για μια δουλεια στο Εδιμβουργο του χρονου. Ενα κομματι της αιτησης ζητουσε αν θελεις working permit για να εργαστεις τζιαμε. Ε ειπα οι! Τελοσπαντων.
Καπου εδιαβασα οτι η πλευρα του Ναι στηριξε την εκστρατεια της στην ελπιδα για κατι νεο, στην κακη υπαρχουσα κατασταση και στην υπερηφανεια/αξιοπρεπεια των Σκοτσεζων. Οξα Σκωτσεζων. Ενω τα επιχειρηματα του Οχι ηταν κυριως εκφοβισμος για αυτο το αγνωστο που θα ξημερωσει/ξημερωσε σε περιπτωση που ψηφιστει το Ναι.
Αυτος ο εκφοβισμος μας εξωθει εμας στην Κυπρο να λεμε τα Ναι στην Κυπρο. Και οταν συζητιουνταν τα ψηφισματα τον Μαρτη του 13 ναι ελεγα προσωπικα. Γιατι το Οχι ηταν τρομαχτικο.

Προβλεψη μου ειναι οτι θα φοβηθουν και οι Σκωτσεζοι τελικα και θα πουν Οχι. Και το exit poll, αν ειναι σωστος ο ορος, με δικαιωνει. Καλου κακου εγορασα τες στερλινες μου για το εξαμηνο σημερα.

5 σχόλια:

  1. Αφιερωμένον στους συμπαθέστατους highlanders που την είδαν εθνικιστές ξαφνικά.

    http://www.youtube.com/watch?v=oaBi57yQr3s

    Η τάση κατακερματισμού με εθνικιστικά κριτήρια είναι καθαρά οπισθοδρόμηση. Άλλον το να ζητάς ευρύτερην περιφερειακήν αυτοδυναμίαν τζιαι αυτοδιοίκησην υπό μιαν ενιαίαν θεώρησην τζιαι άλλον ο καθένας να κάμνει τζιαι που ένα μόρφωμαν.

    Η πρόκληση εν στην περαιτέρω ενοποίηση τζιαι οϊ στον κατακερματισμόν τζιαι όσων "ενώσεων" επιτευχθήκαν ως σήμερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/9/14 09:51

    Τελικά κράτησαν το βασίλειο ενωμένο οι Σκωτσέζοι. Δεν είμαι τζιαι ειδική σε τούτα τα θέματα αλλά αγαπητέ Γούφι γιατί εθνικισιμός? Εν νομίζω να αντιπροσωπεύει τέτοιος όρος τους υπέρμαχους του Ναι, πόσο μάλλον ένα ολόκληρο λαό, βρίσκω τεσπα ότι εν πολλά βαρύς όρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο εθνικισμός εν κοσμοθεωρία εν τζιαι είναι "βαρύς" ή "ελαφρύς". Ή είσαι εθνικιστής ή είσαι κάτι άλλο. Τζιείνον που μπορεί να διαφέρει εν η ένταση π.χ. οι ακραίοι εθνικιστές είναι συνήθως σωβινιστές τζιαι ρατσιστές. Αλλά υπάρχουν τζιαι οι μετριοπαθείς εθνικιστές, τους οποίους ο Ντε Γκωλ εχαρακτήρισεν ως "εθνικόφρωνες".
      Το κίνημαν ανεξαρτησίας της Σκωτίας, όπως τζιαι της Καταλωνίας, της Βασκωνίας, της Λίγκας του Βορρά στην Ιταλίαν, κλπ. είναι εξόχως "εθνικιστικά" κινήματα, αφού ευνούν την αυτοδιάθεσην βάση "εθνικότητας - εθνικής ταυτότητας". Εν τζιαι σημαίνει ότι είναι κακά ή καλά αλλά ούτε λόγος υπάρχει να προσπαθούμεν να τα χαρακτηρίσουμεν ως κάτι άλλον που τζιείνον που είναι.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/9/14 23:27

      Βασικά κατά την δική μου πάντα άποψη και όπως το αντιλαμβάνομαι ο εθνικισμός έχει αρνητική έννοια. Δεν μπορούμε να αναιρέσουμε ότι υπάρχουν και λέξεις με αρνητική έννοια, δεν αναφέρομαι καν σε κοσμοθεωρίες, (π.χ φασισμός). Ο εθνικισμός αναφέρεται στην υπέρμετρη προσήλωση στα εθνικά ιδεωδη. Υπερμετρη , υπερ του μέτρου και αντιλαμβάνεται ως κάτι συγκρουσιακό. Σε αντίθεση με τον εθνισμό ο οποίος θα μπορούσε να είναι ας πούμε η εθνική συνείδηση, φιλοπατρία. Πάντως και λεξικό αν πιάσεις συνώνυμο του εθνικισμού είναι ο σωβινισμός, ναζισμός, χιτλερισμός, εθνικός φανατισμός κλπ. Πάντα κατα την δική μου άποψη όπως το περιγράφεις στο τέλος με αναφορά στην εθνική ταυτότητα ποιο σωστό θα ήταν γίνει η χρήση της λέξης εθνισμός. Εν τζιαι παίζω με τις λέξεις (λλίο μόνο:))) αλλά θεωρώ ότι ο σωστός όρος είναι ο εθνισμός. Τωρά στα εθνκιστικά κινήματα που αναφέρεις πιστεύω ότι ξεπετάγονται που το δίλημμα που έχει να απαντηθεί σήμερα έθνος η ευρωκρατία (ή παγκοσμιοποίηση). Χρησιμοποίησα την ευρωκρατία γιατί φαίνεται να γεννιούνται ιδιαίτερα στην Ευρώπη (Ελλάδα, Αυστρία, Ιταλία)και έχουν τάχα ως πολιτικό τους πρόταγμα την αξία του Έθνους. Μπορεί να θεωρείς ενα (κι) ασήμαντο αλλά για μένα είναι σημαντικό, οπόταν ναι προτιμώ τον εθνισμό από τον εθνικισμό και αν πούμε ότι χρειαζόμαστε κάτι θα ήταν εθνιστικά κινήματα και όχι εθνικιστικά .

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/9/14 08:30

      Και να προσθέσω ακόμα κάτι πιστεύω ότι διαφορά τους είναι τόση όση του φίλαθλου που τον χούλιγκαν.Απλά έψαχνα ένα παράδειγμα ούλλη νύχτα τζιαι ήρτε μου το πρωί :)))

      Διαγραφή