9 Μαΐ 2013

Πασχα

Καλημερα (λογικα!)

Δεν καταλαβαινω την εκρηξη εκπληξη σου. Τοσοι τζιε τοσοι ελειψαν λλιες μερες, εγω να μεν καμω λλιην αποχη; Ετυχαν διαφορα. Πασχα, διαβασματα.

Ειχα προθεση να γραψω για το Πασχα, but i wont. Θα αρκεστω στο να πω οτι περασα ωραια, τζιε ηταν ενα Πασχα που εν θα ξιασω ποτε, γιατι ηταν ιδιαιτερο σαφως, στην ξενιτια. Τζιε 'ζεστο'.

Εννα γραψω ομως για διαφορα που διαβασα το Πασχα τζιε επροβληματισαν με.

Εγιορταζαμε το Πασχα την ανασταση του Χριστου, την εξιλεωση των αμαρτιων μας με μπολικο φαι επειδη φανταζουμε ουλλοι μας ενηστεφκαμε. Τι; Οι; Να το παρω αλλιως; Καλα εν θα αναλυσω την θρησκευτικη αναλυση της σημασιας του Πασχα. Αλλα δειτε λλιο τι εγινε τουντες μερες

Στο βιντεο, Βουδιστες Βιρμανιας κρουζουν εναν Μουσουλμανου τζιε αφηνουν τον στο ελεος του Θεου (ποιου;). 43 ανθρωποι πεθαναν στις συμπλοκες απο τις οποιες το βιντεο εν ενα περιστατικο.

Και αντιγραφω απο αρθρο:

"Τουλάχιστον είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην ομόσπονδη πολιτεία Ταράμπα της κεντρικής Νιγηρίας, έγινε σήμερα γνωστό από μέλος σωστικών συνεργείων.
“Έχουμε ανακαλύψει ως τώρα 20 πτώματα” στην τοποθεσία Βουκάρι, 200 χλμ. από το Τζαλίνγκο, την πρωτεύουσα της πολιτείας Ταράμπα, διευκρίνισε η πηγή αυτή, προσθέτοντας πως επιβλήθηκε 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας: “Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για πτώματα“.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν η επικήδεια πομπή ενός παραδοσιακού αρχηγού της εθνότητας Τζουκούν, τα μέλη της οποίας είναι στην πλειονότητά τους χριστιανοί, διέσχισε μια μουσουλμανική συνοικία φωνάζοντας συνθήματα που οι μουσουλμάνοι θεώρησαν προκλητικά, εξήγησαν κάτοικοι.
Οι εντάσεις ανάμεσα στης δύο κοινότητες έχουν αναζωπυρωθεί από το Φεβρουάριο στο Βουκάρι, μια πόλη με κυρίως χριστιανούς κατοίκους. Φονικές συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει τότε ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους έπειτα από ένα καβγά για τη χρήση ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου από τις ομάδες των δύο κοινοτήτων, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους."
Σε ωραιο κοσμο θα φερουμε τα παιδια μας βρε. Που οι ανθρωποι σκοτωνουντε για τα πιστευω τους που εν ταχα πανανθρωπινα. Τελικα οι κοινως αποδεκτες θρησκειες μπορει να μεν εχουν καμια διαφορα με τες οποιεσδηποτε ομαδες καταταχτηκαν οι ανθρωποι στους αιωνες. Χορτοφαγοι-παμφαγοι, στρειτ-γκει, gaga fans - madonna fans, σοσιαλιστες - καπιταλιστες, χοντροι - λεπτοι, αντρες - γυναικες. Ουλλα κατηγοριοποιουμεν τα τζιε ειμαστε ανα πασα στιγμη ετοιμοι να υπερασπιστουμε -επιθετικα- τουντα πιστευω. Τουτο που προσπαθω να πω εν οτι κοντα στην κατηγοριοποιηση εν τζιε ο φασισμος. Τζιε η οποιαδηποτε θρησκεια προσπαθει να φερει τον ανθρωπο σε μια γαληνη, σε μια φαση "ειμαι καλος ανθρωπος" προφανως αποτυγχανει παταγωδως που την στιγμη που τον βαλει σε μια κατηγορια, απομονωνει τον που τους διαφορετικους. Στιγματιζει τον, βαλει του παρωπιδες, λαλει του οτι οι αλλοι εν λαθος κτλ. Εν τασσουμε υπερ ή εναντιον του Θεου, της υπαρξης του, της Εκκλησιας ή του παπα-Γιωρκου της γειτονιας σου. Απλα λαλω οτι we are doing it all wrong.
Τζιε ενα αλλο θεμα τωρα.
Προσωπικα ανατριχιασα. Αλλα εξεφρασα την αγαπη μου προς την Ελλαδα αρκετες φορες ενιγουει. Απλα η Ορθοδοξια ηταν παντα ταυτισμενη με τον Ελληνισμο. (σημ. στους ναυτες διακρινεται τζιε ενας μαυρος, αλλο θεμα τουτο αλλα να μεν σας κουραζω). Εν ξερω αν εν σωστο ή λαθος τουτο. Πολλοι λαοι εν ταυτισμενοι με συγκεκριμενες θρησκειες. Γιαυτο τζιε εγω πολλες φορες ελαλουν στους συμφοιτητες μου τες τελευταιες μερες "its the greek easter this weekend" ενω ακριβολογωντας εν λαθος. Μερος ομως του ελληνικος Τυπου ομως, γνωστο για τες υπερβολες του τζιε την ετοιμοτητα να οδηγει τα παντα σε ακρα, εκαμε λογο για πραξικοπηματικη πραξη, ασεβεια, μνημες Χουντας. Αλλο ο πατριωτης, αλλο ο εθνικιστης, ο φασιστας κτλ. Αλλοι τζινοι που γιουχαιζαν εξω που το Συνταγμα, αλλοι τζινοι που ελεαν τον Εθνικο Υμνο. Οταν ο Εθνικος Υμνος, που στες Αμερικες τραγουδουν τον πριν που καθε μεγαλο αγωνα ραγκπυ, γινεται αφορμη να σιυλλοφαιθουμε μεταξυ μας, σημαινει οτι ειμαστε στο χειλος του γκρεμου. Τζιε αμα φτασουμε τζιε ππεσουμε, εν εσιει επιστροφη. Διοτι οταν εν εσιει συνοχη στες δυσκολες εποχες, επερχεται το χαος. Η Ιστορια το εχει διδαξει πολλες φορες. Τζιε οταν λεω συνοχη εν εννοω τα "ο κυπριακος λαος θα δουλεψει ενωμενος, οπως εχει πραξει και στο προσφατο παρελθον και η Κυπρος θα ξαναδει ασπρη μερα", στα οποια μας εχουν πρηξει τον τελευταιο μηνα. 

6 σχόλια:

  1. Δεν ειδα τα βιντεο (τζαι ειμαι δουλεια αρα δεν θα τα δω) αλλα θελω να πω οτι συμφωνώ με τουτο που ειπες "οποιαδηποτε θρησκεια προσπαθει να φερει τον ανθρωπο σε μια γαληνη, σε μια φαση "ειμαι καλος ανθρωπος" προφανως αποτυγχανει παταγωδως που την στιγμη που τον βαλει σε μια κατηγορια, απομονωνει τον που τους διαφορετικου".
    Αρα κάπου δαμέ απέτυχαν απο χέρι τζαι για μένα οι θρησκέιες.

    Πατρίδα μας εν τζεινος ο τοπος που νοιωθουμε ως πατρίδα. Ο τοπος που εχουμεν ενα γνήσιο συναισθηματικό δέσιμο μαζι του. Τα αλλα, δηλαδή θρησκείες χρώματα κτλ, εν παντελώς άσχετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότεροι λαοί είναι περήφανοι για την πατρίδα τους και την αγαπούν. Καιρός να την αγαπησουμε και μεις όπως της αξίζει. Και της αξίζει να την αγαπησουμε για τους ανθρώπους της όχι για τους πολιτικούς της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Τουτο που προσπαθω να πω εν οτι κοντα στην κατηγοριοποιηση εν τζιε ο φασισμος."

    Πραγματικά, πραγματικά όμως, συμφωνώ απόλυτα με τούντο σχόλιο. Είναι ακριβώς επειδή, αφήνουμε(νουν) την κοινωνία να βάλει ταπέλες που εγίναμε όπως εγίναμε. Ένα μάτσο χάλια δατ ις. Πραγματικά έχασα πάσσα ελπίδα πλέον στην ανθρωπότητα, μιας τζιαι η απανθρωπιά φαίνεται πιο συνήθες φαινόμενο στις μέρες μας. Κρίμας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανοίγεις "επικίνδυνα θέματα". Από αυτά που μπορείς να συζητάς για ώρες. Αυτοί που σκοτώνουνται για τις θρησκείες, αν δεν τους χώριζε η θρησκεία θα σκοτώνουνταν για τις γυναίκες, ή τη γη, ή τα ζώα... Η θρησκεία είναι η αφορμή και όχι η αιτία. Η αιτία είναι η βλακεία που τους δέρνει και η ανάγκη επιβολής (κάτι που συνήθως συναντάμε στους άντρες). Οι θρησκείες για μένα είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλοί αρέσκονται να τις δαιμονοποιούν, η να τις συγκρίνουν με παραμυθάκια. Κι όμως, είναι ιστορίες μέσα από τη διαδρομή της ανθρωπότητας και της συνειδητότητας της.

    Τώρα που είμαστε κι εμείς σε εμπόλεμη κατάσταση, ο εθνικός ύμνος είναι κάτι που εμψυχώνει τον κόσμο. Ιδίως ο δικός μας που είναι "Ύμνος εις την ελευθερίαν". Επειδή η ελευθερία κερδίζεται με αγώνα - από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, απ' τα κόκκαλα βγαλμένη.. Ένα αγαθό τόσο ιερό.. το ξεπουλήσαμε - ή τους αφήσαμε να το ξεπουλήσουν - η ευθύνη είναι η ίδια.

    Τα ΜΜΕ είναι πουλημένα, το 'παμε αυτό :).

    Υ.Γ. "Πάσχα" ονομάζεται το πέρασμα των Εβραίων (λαό) από την Ερυθρά θάλασσα, που σήμαινε και την απελευθέρωση τους από τους Αιγυπτίους. Οι χριστιανοί, για να είναι σωστοί θα έπρεπε να γιορτάζουν την "Ανάσταση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήρτα τζαι γω σήμερα καθηστερημένη να πω την κουβέντα μου. Βασικά, είτε το θέλουμεν έιτε όι, ο κόσμος χωρίζει σε κατηγορίες σχεδόν τα πάντα. Τζαι γω μπορεί να το κάμνω άθελα μου. Το πιο λάθος για μένα εν οι ανθρώποι. Κύριελέησον δηλαδή λες τζαι ούλλοι εγεννηθήκαμεν να 'μαστεν οι ίδιοι, ένα copy-paste. Ούτε καν οι δίδυμοι ενεν οι ίδιοι. Εν καιρός να αποδεχτούμεν την μοναδικότητα τζαι την διαφορετικότητα του οποιουδήποτε διπλανου μας.

    Για τη θρησκεία επειδή μιλώ συχνά με άτομα άλλων θρησκειών για τούτο το θέμα να πω πως γενικά ούλλες οι θρησκείες διούν καλές αρχές και έχουν πάνω κάτι τις ίδιες βάσεις. Το καλό θεωρήται ιδανικό τζαι διαχωρίζεται που το κακόαν και για μένα εν πολλά blurry μες τον νου μου τουτος ο διαχωρισμός (το καλό το ενός μπορεί ναν το κακό του άλλου). Εν θα σου πει καμιά θρησκεία σκότωσε, βίασε, γίνε εκδικητικός, μεν συγχωρείς. Εν ο τρόπος που ερμηνεύουν ή (παρ)ερμηνεύουν ορισμένοι τα γραπτά. Ίσως να πετώ στα σύννεφα αλλά πραγματικά πιστεύκω ότι ο κόσμος θα καταλάβει κάποτε πως εν υπάρχει λόγος να τσακκωνούμαστεν για τουτα όπως τούτον δαμέ: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1353330/Egypt-protests-Christians-join-hands-protect-Muslims-pray-Cairo-protests.html

    Όσον αφορά την πατρίδα, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Σόρυ και για τον σέντονον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ωραια ουλλα τα σχολια σας.

    @kolona: τζιε εμεις αγαπουμεν την. αλλα με ενα διαστροφικο τροπο μπορω να πω.
    @antimoko: χαιλαιτ η ειδηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή