1 Μαρ 2013

Ποιο ειναι το προβλημα σου ρε μαλακω;

Εθκιαβασα την ειδηση καπου στα πεταχτα τζιε εν εδωκα ιδιαιτερη σημασια. Απλα εσυγκρατησα το γεγονος οτι καποια μωρα εσηκωσαν Ελληνικη σημαια στο βρετανικο μουσειο. Σημερα ομως που επεσα στε σιερκα μου ενα αρθρο με τιτλο "Εθνικη βλαχια η σημαια στο Βρετανικο Μουσειο"
Παραθετω ολοκληρο το αρθρο: με bold κομματια που με εντυπωσιασαν.

Οταν ήμουν στη δευτέρα λυκείου το 2004, το σχολείο μου μας πήγε μια εκδρομή στο Λονδίνο, από την οποία και προφανώς δεν έλειψε η καθιερωμένη περιήγηση στο Βρετανικό μουσείο. Δεν ήταν και η καλύτερή μου – πολύ πιο ώραια πέρασα το βράδυ που είδαμε τον Tobey Maguire να μπαίνει σε ένα σινεμά στη Leicester Square για την πρεμιέρα του Seabiscuit. Είχε ερθεί και ο Σοφοκλής στην εκδρομή όμως οπότε δεν θυμάμαι να με πείραξε και πολύ. 
Εως τη στιγμή που μπήκαμε στην αίθουσα με τα μάρμαρα. Δεν ξέρω για έσας, αλλά ως έφηβη μου ήταν αρκετά δυσκολό να ενδιαφερθώ για ένα μάτσο αρχαίες πέτρες. Είχα ήδη περάσει τη μισή ζωή μου συνάμενη από γονείς και δασκάλους στα αρχαιολογικά μουσεία της επικράτειας και την άλλη μισή παπαγαλίζοντας μια ιστορία που ξεκινά κάπου στη κυκλαδική περίοδο και τέλειωνει με την επανάσταση του 1821.
Ηθελά να δώ κάτι διαφορετικό, να μάθω κάτι καινούριο, και είχα και εκνευριστεί πολυ από το θέαμα των ένα, δυό χαζών καθηγητών και συμμαθητών που θρηνούσαν τα Ελγίνεια με μια περίλυπη εκφραση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Πήρα λοιπόν το Σοφοκλή από το χέρι και την κάναμε με ελαφρά πηδηματάκια για την αιθουσα με τα Αιγυπτιακά εκθέματα.
Δεν ξέρω τι θα έκανα αν εκείνη την ημέρα με είχαν βάλει να ανοίξω τη γαλανόλευκη μες το μουσείο. Μπορεί και να είχα πεθάνει από την ντροπή μου. Δεν ξέρω όμως και τι να σκεφτώ για τους καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου που έπεισαν τους μαθητές τους οτί μια τέτοια πράξη αποτελεί κάτι αξιέπαινο και πάνω από όλα λογικό. Δεν ξέρω και πως να τους χαρακτηρίσω ακριβώς, αλλά τείνω προς το βλάκες με περικεφαλαία.
Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ οτι εν μέσω της όλης καταπίεσης και της Χρυσής Αυγής που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα σήμερα, δύο εκπαιδευτικοί (δύο άνθρωποι δηλαδή που η πολιτεία τους έχει εμπιστευτεί ένα σωρό εύπλαστων εγκεφάλων και προσωπικοτήτων) δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο να κάνουν στο Λονδίνο με τους μαθητές τους από το να διαφημίσουν την εθνική μας βλαχιά. Το καλύτερο από όλα δε, έαν έχεις όρεξη να διαβάσεις την ανακοίνωση που έδωσαν στον Τύπο, είναι η επιμόνη με την οποία σημειώνουν πως όσοι συνάντησαν στο Λονδίνο ήταν Έλληνες.
Επιλέκτικά: “Επίσης επισκεφθήκαμε, ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε για τις σπουδές στην Αγγλία, από Άγγλους και κυρίως Έλληνες καθηγητές Αγγλικών Πανεπιστημίων.”
“To Πανεπιστήμιο Imperial College London, όπου μας υποδέχθηκε, μας ενημέρωσε και μας ξενάγησε στα ερευνητικά – πειραματικά κέντρα του Πανεπιστημίου ό Έλληνας καθηγητής κ. Προδρομάκης Θεμιστοκλής και η επίσης ελληνίδα συνεργάτιδά του.”
“Την ενημέρωση μας την έκανε μέσα στο Christ Church College Oxford ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Παπανικολάου Δημήτρης.”
(Όταν δε ο Ελλην είναι και Κορίνθιος γίνεται πάρτυ): “Κατόπιν το 4ο στην Παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστήμιο University College London (UCL) με 25000 φοιτητές και 8000 καθηγητές όπου μας μίλησε ο επίσης Έλληνας – Κορίνθιος (Συνοικισμιώτης και αδελφός του γνωστού Παθολόγου κ. Μάρκου Γιάνναρη) καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του UCL κ. Γιάνναρης Σάββας.”
Τέλος πάντων, νομίζω η εποχή μας είναι ευαίσθητη και θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι άνθρωποι αυτοί, θέλω να πιστεύω τουλάχιστον, έπραξαν με τις αγνότερες προθέσεις και βάση των όσων αυτοί γνωρίζουν. Η σουρεαλιστική εικόνα πέντε κουτσούβελων κι ενός μεσήλικα με τις ελληνική σημαία αγκαλία μες τη μέση ενός ξένου μουσείου σε κάποια άλλη εποχή θα μπορούσε να είναι αστεία. Απλά σήμερα, με την Χρυσή Αυγή στο 8,5 τοις εκατο, αποκτά μια άλλη λίγο πιο τρομακτική διασταση. Καλό θα ήταν λοιπόν να σκεφτόμαστε λίγο παραπάνω τις πράξεις και τις κουβέντες μας απο εδώ και πέρα, πόσο μάλλον όταν αυτές έχουν να κάνουν με τις αντιλήψεις που μεταδίδουμε στους νεότερους από εμάς.
Άλλωστε η όλη ιστορία με την επιστροφή των μαρμάρων είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν ξέρω και που την θυμήθηκαν. Μια φαντασίωση βασισμένη στην ανάγκη του Ελληνα να επανακτήσει μια ούτως ή άλλως λανθάνουσα υπερηφάνεια για μάχες που ποτέ δεν κέρδισε ο ίδιος. Λες και δεν έχουμε αρκετά αρχαία, και σ’ αυτά τα μάρμαρα είναι που βασίζεται το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Ήθελα να πιστεύω πως το ένα ίσως καλό που έφερε η κρίση ήταν μια κάποια αυτοκριτική. Ήλπιζα πως πλέον κοιτούσαμε μπροστά, στο τι κάνουμε τώρα. Αλλά τελικά το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να χαιδεψουμε τον πληγωμενο μας εγωισμό: Ξαφνικά, μία ολόκληρη χώρα ανακουφίζεται με το ευχαριστώ ενός χωριού της Ισπανίας στο Youtube και μια βλακεία στο Βρετανικο μουσείο μετατρέπεται σε πράξη συμβολική και συγκινητικη. Γιατί με τούτα και με ‘κεινα, ακόμα δεν έχουμε πάρει χαμπάρι οτι δεν είμαστε το κεντρο του κόσμου.

Ποια η γνωμη σας εσας; Εν οντως εκτος τοπου και χρονου το ζητημα των μαρμαρων; Ηταν οντως χωρκατικη η πραξη; Γιατι να ντραπει καποιος να φκαλει την σημαια της χωρας του; Να παρω αναποδες τελοσπαντων;

Το αρθρο ειναι της Ηλεκτρας Κοτσώνη, αρθρογραφος στην Lifo, δημοσιαγραφος στο επαγγελμα. Το καλυτερο; Κορη πρωην υφυπουργου του ΠΑΣΟΚ.

13 σχόλια:

  1. Προσωπικά τα χάρηκα αυτά τα παιδιά, κατακριτέο δεν θα το έλεγα, ρομαντικό ίσως. Μια πράξη τέτοια όμως δεν πρέπει κατ'ανάγκη να επιφέρει άμεσες συνέπειες για να έχει τη σημασία της. Ακόμη και σαν μια ειρηνική διαμαρτυρία, θεωρώ ότι έχει την αξία της. Η Αθήνα έχει πια ένα πανέμορφο μουσείο και έτσι το επιχείρημα ότι δεν θα τα προστατεύσουν δεν υφίσταται πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η σουρεαλιστική εικόνα πέντε κουτσούβελων κι ενός μεσήλικα με τις ελληνική σημαία αγκαλία μες τη μέση ενός ξένου μουσείου σε κάποια άλλη εποχή θα μπορούσε να είναι αστεία. Απλά σήμερα, με την Χρυσή Αυγή στο 8,5 τοις εκατο, αποκτά μια άλλη λίγο πιο τρομακτική διασταση." λέει

    H κυρία είναι τρομακτική απο μόνη της. Αν δεν της φαντάζει τρομακτική και γελοία η ύπραξη Ελληνικών και άλλων αρχαιοτήτων σε ένα ξένο μουσείο, ειδικά τώρα που η Αθήνα έχει το δικό της σύχγρονο μουσείο... τι να πει άλλο κανείς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ίδια είναι η χωρκαθκιά, όχι το σχολείο!
    Όπως είπε και η Μπρέντα ίσως να τη χαρστήριζα σαν μια ρομαντική, ειρηνική διαμαρτυρία.... αλλά όχι και να ντρέπομαι.
    Αντιλαμβάνομαι να το ένοιωθα αν κυκλοφορούσαν μες στο Λονδίνο και όπου πήγαιναν να άνοιγαν σημαίες κλπ γιατί απλά δεν υπήρχε λόγος, αλλά εκεί ήταν αρκετά συμβολικό αυτό που έκαναν, και γιατί όχι;
    Έπρεπε οι ίδιοι οι Άγγλοι να ντρέπονται, όχι οι Έλληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι προφανές ότι έγραψε ένα προβοκατόρικο κείμενο (oh my god ακούγομαι σαν τον Άντρο) για να προκαλέσει. γιατί δεν βρίσκει ένα μάτσο πέτρες για παράδειγμα τα αιγυπτικά εκθέματα;

    μπορεί να αισθάνεται όπως θέλει για τη σημαία αλλά να αποκαλεί ένα μάτσο πέτρες τα Ελγινεία δείχνει παντελή έλλειψη μόρφωσης.

    Υποθέτω θα κάμει το κομμάτι της. θα βρεθεί κόσμος να της απαντήσει, να την βρίσει και να νιώσει δικαιωμένη για τις μαλακίες που γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάνα1/3/13 12:43

    και αυτή είναι η συγγραφέας του άρθρου...
    http://1.bp.blogspot.com/-uR3Dr5MbbDU/USaWbhDz1TI/AAAAAAAAdbY/rmItj8vR8Nw/s1600/%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%91.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Dreamer μου, εν χρειάζεται να βρίζεις τζαι να χαλάς το κάρμα σου. Εάν τα εννοεί αυτά που γράφει υπάρχουν ένα εκατομμύριο λόγοι για να μην της δώσεις σημασία. Δεν είναι το πρώτο άτομο που εκφράζεται έτσι. Όταν λέω "έτσι" εννοώ αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι μας. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να ταυτίσουν την αγάπη και τον θαυμασμό για τον ελληνισμό με τον φανατικό εθνικισμό και τη Χρυσή Αυγή. Χρόνια τώρα συμβαίνει αυτό, δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Αν θυμάσαι την άλλη την ιστορία με την άλλη τη σκηνοθέτιδα. Εμένα με ενόχλησε περισσότερο εκείνη η ιστορία. (για να θυμηθείς πήγαινε εδώ ).
    Δεν ξέρω αν γίνεται επίτηδες. Το ότι γίνεται συστηματικά όμως δημιουργεί ερωτήματα. Το πιο πρόσφατο, είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αλβανία - επειδή η δική του σκοπιά τους βολεύει - αρκετοί ήρωες του 1821 παρουσιάζονται ως Αλβανοί.
    Δεν μπορώ να το εξηγήσω, θα μπορούσα φυσικά να συνομωσιολογήσω - αλλά αυτό το κάνω μόνο για χόμπυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και επίσης το 2004 ήταν η χρονιά της Ελλάδας! Η ελληνική σημαία ήταν παντού και σε όλα! Όλος ο κόσμος φορούσε μπλουζάκια, κονκάρδες και ό,τι άλλο σκεφτείς με τα χρώματα της Ελλάδας!
      Σιγά να μην ντραπείς να υψώσεις τη σημαία του έθνους σου!

      Το γεγονός ότι απαγόρευσαν σε Έλληνες να υψώνουν την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη πώς σου φάνηκε;

      Και επειδή δεν απάντησα στο ερώτημα σου, τα μάρμαρα ανήκουν στην Ελλάδα- τώρα που υπάρχει και το μουσείο της Ακρόπολης πρέπει να επιστρέψουν.Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ο Έλγιν έκλεψε τα μάρμαρα αυτά!

      Διαγραφή
  7. Τι να πει κανεις... τσ τσ τσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.lifo.gr/team/skepticwatch/36473

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ξερεις ποιο εν το προβλημα με τους ελληνες; τζιαι με εμας τους κυπραιους, αλλα με τους ελληνες κυριως. εν πολλα περηφανος λαος. με την κακη εννοια. εν υπερβολικα περηφανοι.

    εν συμφωνω με την κοπελια πουπανω αλλα ουτε με την πραξη που εκαμαν οι αλλοι συμφωνω. οτι τι; ηταν να ανοιξουν την σημαια τζιαι να τους δωσουν τα μαρμαρα πισω;

    εκολλησαμε στα αρχαια τζιαι διαφημιζουμε την αρχαια ελλαδα με καθε ευκαιρια. εμειναμε τζιαμε ομως. ο παππους μου μπορει να ηταν πολλα καλος ανθρωπος τζιαι να επροσφερε πολλα στον κοσμο, τουτο εν με καμνει τζιαι εμενα καλο ανθρωπο. οι ελληνες νομιζω να κατσουν να δουν πως θα φκουν που την κατασταση που εβρεθηκαν τωρα - μονοι τους, τζιαι να αφησουμε τα μαρμαρα για πιο μετα. το τι εκαμαν οι αρχαιοι ελληνες εν τους αποποιει που τες ευθυνες που εχουν τωρα. ουτε πιο ελληνα σε καμνει το να ανοιξεις μια σημαια μεσα σε ενα μουσειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αρεσεν μου τουτο που εγινε σε τουντο ποστ. που εν εβαλα την αποψη μου ιδιαιτερα τζιε την κριτικη μου. γιατι οσες φορες το εκαμα τα σχολια ηταν απλα συμφωνιες/διαφωνιες. ενω τωρα εγινηκε συζητηση τζιε ακουστηκαν αποψεις. thumbs up.
    brenda μου, οντως τωρα με το νεο μουσειο αλλαξαν τροπαριο. Περιληπτικα το επιχειρημα τους τωρα εν οτι εν κομματι παγκοσμιας κληρονομιας τζιε ειναι τζιαμε για να το θωρει ουλλος ο κοσμος μαζι με πραματα που ουλλο τον κοσμο.
    αντιλαμβανομαι ομως τουτο που λαλει που εν λλιο οπως τα σχολια του μ-χ-μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος2/3/13 12:52

    Symfono apolita me M-X-M

    ΑπάντησηΔιαγραφή