12 Σεπ 2012

Is legal always moral?

Ατε παμε αλλο ποστ για να ξεφυγω λλιο γιατι αλλιως θα με γυρεφκετε σε κανενα στενο. Εντα ψυχοπλακωμα εν τουτο ετσι ωρα;;;

Θεμα των τελευταιων ημερων στην Ελλαδα οου εβουηξεν ο τοπος βασικα εν οι απολαβες των τραγουδιστων. Η εφημεριδα "Τα Νεα" εδημοσιευσε μια λιστα με τα δηλοθεντα εισοδηματα εν ετει 2008-2009 καποιων που των πιο γνωστων ονοματων. Πρωτος στη λιστα ο Πλουταρχος με 6ψηφιο αριθμο δηλωμενο. Εκριθηκε γιατι εθεωρητουν λαικο παιδι, ενω με μισο εκατομμυριο τον χρονο οσο τζιε να πεις εν τον νιωθεις τζιε γειτονα.
Αλλα αλλοι εφκαλαν του το καπελο γιατι τα δηλωσεν "λογικα" ολα σε αντιθεση με πολλους αλλες που εδηλωναν ως τζιε λλιοτερα που 10000 τον χρονο. Τζιε μιλουμε για Σακηδες, βισσηδες, βανδη, κοκκινου, αρβανιτακη και πολλους αλλους. Πολλοι εκραξαν τους εθαψαν τους οπως εν λογικο.
Αλλα εβιαστηκαν. Γιατι παρα πολλοι προβηκαν σε δηλωσεις μεσω εκπροσωπων/στο τουιτερ/ κατ' ιδιαν στα μεσα οτι τα συγκεκριμενα εν τα εισοδηματα που ναι, επιαναν καθαρα τζινοι που ενα συγκεκριμενο (τζιαι περιορισμενο) αριθμο εμφανισεων.και λοιπων δραστηριοτητων. Οι παραπανω που τουτους εχουν εταιρειες, τζιε εν μιλω για τες δισκογραφικες, αλλα εταιριες που τους διαχειριζουνται εξ ολοκληρου τζιε εχουν τους καλλιτεχνες υπο την κατοχη τους (να το θεσω ετσι). Παραδειγμα ο Σακης εσιει εταιρια "σακης ρουβας α.ε" (τα αρχικα στο τελος εννεν αε αλλα κατι αλλα τουντου στυλ πχ. Λτδ κτλ) ενω η βισση ανηκει στην "βανιλλα", εταιρια που δημιουργησε με την αδερφη της. Οι επιταγες που πιαννουν με τες εμφανισεις και αλλα εσοδα παν σε τουντες εταιριες τζιε υποθετω οτι στους καλλιτεχνες φτανουν ως μερισματα ή κερδη της εταιριας. Πολλοι καλλιτεχνες εδηλωσαν οτι ανηκουν σε ετσι εταιριες που εδρευουν στην Ελλαδα (και οχι offshore) και πληρωνουν κανονικα τους φορους τους σε μια προσπαθεια εξιγιανσης και εξιλεωσης των αμαρτιων τους. Γιατι η οργη του κοσμου απεναντι σε τζινους που εχουν πολλα και δεν τα δηλωνουν καν, εννεν οτι καλυτερο.
(btw αφορμη για τουντο δημοσιευμα εδωσε ενα σκανδαλο οτι η πεγκυ εχωσε 4 κατι εκατομμυρια ευρω, αλλα εν εχω παραπανω πληροφοριες σορρυ)
Μετα που το δημοσιευμα εξεσπασε μινι πολεμος στο τουιτερ οταν ο δημοσιογραφοσ μανωλης καψης εκατηγορησε λλιο πολλα καλλιτεχνες σαν την αλεξιου και την γαλανη "τσολια" που ενω το παιζουν αντιστασιακες και αποκαλουν στις συναυλιες τους το μνημονιο χουντα παιρνουν τρελλα λεφτα και φοροδιαφευγουν. Καποιοι εσυμφωνησαν μαζι του, αλλα για τους πολλους υπερισχησε η αγαπη για τις συγκεκριμενες, ειδικα που την στιγμη που εν ηταν καν μεσα στην λιστα της εφημεριδας. Εγινε λλιο μπλα μπλα κατα ποσον ο λογαριασμος του τουιτερ ηταν δικος του οντως (ποτε δεν ξερεις αυτες τις μερες) και κατα ποσο το μεγκα στο οποιο ανηκει νομιζω τον καλυπτει.
Ακολουθησε απαντηση απο χαρουλα, απαντηση επισημη απο καψη οτι παραφερθηκε και τις αδικησε και απαντηση απο γαλανη που αποτι εκαταλαβα εν του δια τζιε αφεση αμαρτιων.
Θα μπορουσα να σας βαλω λινκ για ολα αλλα βαρκουμε τζιε ειμαι που το iphone που εν καπως δυσκολο. Αληθξια ποτε θα σασουν το μαυροσκοτεινο το blogger app?

Το θεμα ειναι οτι οκ, τα ποσα που δημοσιευθηκαν εν ισχυουν τζιε οι τραγουδιστες δηλωνουν και πληρωνουν παραπανω, αλλα γιατι να καμουν τουντες εταιριες; Σαφεστατα τα εισοδηματα εταιριων φορολογουνται λιγοτερο απο τα εισοδηματα προσωπων. Εν σωστο να καμνουν ετσι;
Καποιος θα πει φκαλλουν τα, εχουν δικαιωμα να τα σωσουν οσα μπορουν τζιε να τα φαν οπως θελουν. Αλλο η φοροδιαφυγη τζιε αλλο η φοροαποφυγη που ειναι καθ'ολα νομιμη. Εκαμα κατι στην λογιστικη λλιο για το πως να γλυτωσεις λλιο φορο παραμενοντας νομιμως. Στο κατω κατω εννεν τουτοι που θα σωσουν την χωρα τζιε οποιοσδηποτε θα εκαμνε κατι ετσι.
Αλλοι θα πουν οτι αν φκαλλεις εκατομμυριο, ας σου πιαν καμποσα παλε εννα σιεις τα βασικα τζιε εννα σιεις τζιε τες πολυτελειες σου.
Αλλο παραδειγμα ο κ. Luis vuitton στην γαλλια (ενας που τους πλουσιοτερους ανθρωπους του κοσμου). Οταν εκυκλοφορησε οτι θα βαλει νομο ο σαρκοζι που θα τρωει πολλα που τους εκατομμυριουχους εσυναξεν τα για βελγιο νμζ. Επιτεθηκαν του τα media σφοδροτατα.
Αλλα θκιο παραδειγματα που μου ηρταν εν τζινο της νανας μουσχουρη που εδιακοψε να πιαννει συνταξη που το κρατος πριν μερικα χρονια. Μπραβο της αλλα γιατι επιαννε που την αρκη; Τζιε γιατι να φκει στα καναλια να το πει; Ο καρολος παπουλιας (προεδρος της ελληνικης δημοκρατιας) ανακοινωσε προσφατα οτι θα κοψει μεγαλο μερος του μισθου του (οταν τον φλεβαρη ανακοινωσε οτι θα παραιτειται εντελως που τον μισθο του wtf?). Και το παραδειγμα του μαλα που ενω εν που τον ιουλη που τον στηριξε επισημα το ακελ, ανακοινωσε τωρα την υποψηφιοτητα ωστε να περασει εναν οριο μηνων ως υπουργος που αυξησε το εφαπαξ και την συνταξη του κατακορυφα.

Βασικα το ερωτημα ειναι: οι εχοντες οφειλουν να εχουν φιλοτιμο ή ως κανονικοι ανθρωποι δικαιουνται να ειναι απληστοι;

5 σχόλια:

  1. α.ε σημαίνει ανώνυμος εταιρία, εν μια μορφή εταιρίας στην Ελλάδα, όπως το ΛΤΔ που σωστά αναφέρεις...

    φαντάζουμαι όταν λες 'έχοντες' εννοείς προνομιούχους, τζίνους δηλαδή που έχουν λεφτά για να ζήσουν (2 φορές) αλλά μπόρουν λόγω συστήματος να επωφεληθούν τζαι άλλα τζαι αν πρέπει να επωφεληθούν ή όι... αν εκατάλαβα σωστά γιατί υπάρχουν τζαι έχοντες που εδουλέψαν σκληρά στη ζωή τους για να τα έχουν...

    εν ούλο το σύστημα που πάει λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. nai touto ennow i ali8kia, eprepe na diefkrinisw
      gia to systima twra ti na pw.. en wraio sta logia na laloume "be the change you want to see in the world" alla en isxiei panta

      Διαγραφή
  2. Είναι πιο εύκολο να είσαι νόμιμος παρά ηθικός όταν είσαι πλούσιος, και πιο εύκολο να είσαι ηθικός παρά νόμιμος όταν δεν κρατάς.
    Επειδή κάποιοι που παλεύουν να επιβιώσουν επαγγελματικά πολλές φορές καταφεύγουν σε παρανομίες - όπως για παράδειγμα απόκρυψη εισπράξεων από το ΦΠΑ - τα γνωστά σε όλους "μαύρα". Μπορεί αυτοί να γλιτώνουν [κλέβουν;;] από το κράτος 1-2-3 χιλιάδες το χρόνο. Άλλοι όμως να αποσπούν από το κράτος νόμιμα πολύ περισσότερα [για να μετακινούνται με ιδιωτικό τζετ, για έξοδα παραστάσεως, έξοδα μετακίνησης...] ενώ δεν έχουν ανάγκη.
    Δυστυχώς όλοι αυτοί, όλοι εμείς, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε και να συμβιβαζόμαστε.

    Εγώ πιστεύω ότι είναι δικαίωμα του καθενός να είναι πλούσιος και να βγάζει λεφτά με τη δουλειά του. Σε δουλειές όμως που ευλογούν τα γένια τους [πχ υπουργοί και λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι] που εξ ορισμού θα έπρεπε να πρωτίστως να υπηρετούν και μετά να αμοίβονται, θα πρεπε να υπάρχουν και ηθικοί φραγμοί και φιλότιμο και δημόσια κατακραυγή.

    Επίσης, θα θελα να σε συμβουλέψω κάτι [πάντα φιλικά και με καλές προθέσεις]. Ανέφερες κάτι για τον κ.Μαλά. Έστω και αν υπάρχει το ενδεχόμενο να παρατίνει τη θητεία του ως υπουργός για να εξασφαλίσει περισσότερα λεφτά, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί λόγοι για μια τέτοια κίνηση, οφείλεις να αφήσεις περιθώρια και για τους άλλους λόγους. Εκτός εάν έχεις συνομιλήσει μαζί του και σου είπε ότι το κάνει για αυτό το λόγο. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να βρίσκουμε καλές προθέσεις στις ενέργειες των ανθρώπων - έτσι δεν χάνουμε την πίστη μας στην ανθρωπότητα, και έχουμε λόγο να είμαστε καλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ennoeitai i "kathimerini" klopi p to kratos en akaki sxetika. enoxlei me i axaristia j i aplistia p deixnoun jinoi p en exoun anagki
      ennoeite en emilisa me ton k. mala alla ta gegonota en etsi. enw to akel ton anakoinwse episima edw kai mines emeine stin 8esi t, kai anakoinwse tin ypopsifiotita afou eksasfalise tin plousia sinta3i kai efapa3. sioura mporei na en swsti i dikaiologia p edwke oti en gia to kalo t postou p eixe alla come on. really?
      tin tyfli pisti stous politikous exasa tin edw kai kairo.
      ivra aformi na sxoliasw ton mala logw t dimosievmatos p ton filelefthero (nomizw) alla eskeftika to p monos m edw kai kairo (se apantisi gia alla kakoglwssa sxolia)

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος18/9/12 12:35

    mporei oi etairies tous na exoun edra thn ellada, alla orismenoi dinoun tis etairies tous se logistika grafeia ths kuprou

    ΑπάντησηΔιαγραφή