18 Αυγ 2012

Φασιστες κομμουνιστες και μουσικοι.

Θυμουμε στο σχολειο, στο πλαισιο του μαθηματος των Νεων Ελληνικων ειπαν μας οτι τον τζιαρο της φασιστικης δικτατοριας στην Ελλαδα οι "κυβερνοντες" απασχολουσαν ή μαλλον επαραπλανουσαν τον κοσμο με το ποδοσφαιρο. Εν εκαταλαβα ποτε πώς ακριβως αλλα εκαμναν το τζιε φανταζουμε πως εδουλεφκε. Εν ξερω αν σε τουντο σημειο κολλα το οτι η Χουντα επηρεν τον Παναθηναικο τελικου του Τσιαμπιονς Λιγκ (and it did, admit it, i do τζιε ειμαι Παναθηναικος).
Anw, τζιε στους δυσκολους καιρους της Ιστοριας τα μηνυματα επερνουσαν στον λαο μεσα που τες τεχνες. Ποιηματα, μυθιστορηματα, τζιαι τραγουδια. Με μηνυματα κρυπτογραφημενα για να περνουν που την λογοκρισια τζιε να φταννουν στες σωστες καρδιες. Επετυχε, παρ'ολες τες εξοριες.
Αλλα εννεν τουτο το θεμα. Το θεμα εν οι Pussy Riot. Για οσους εν ακουσαν η ιστορια εν καπως ετσι: οι Pussy Riot εν ενα πανκ γυναικειο φεμινιστικο συγκροτημα στη Ρωσσια. 21 Φεβρουαριου 2012 ετραγουδησαν σε μιαν εκκλησια εναντιον του Πουτιν. 2 σε 1. Εσυλληφθηκαν στις 3 Μαρτιου και εκτοτε υπο κρατηση μεχρι την δικη (τελη Ιουλιου). Στο διαστημα που μεσολαβησε, μεγαλοι  καλλιτεχνες οπως ο Paul McCartney και η Madonna υπερασπιστηκαν τες.
Προχτες (17 Αυγουστου) εκαταδικαστηκαν σε 2 χρονια φυλακιση (μετα τους 4 μηνες σχεδον υπο προ-φυλακιση). Καθημερινες διαδηλωσεις στην Ρωσσια πριν και μετα την δικη. Τα υπουργεια εξωτερικων Γερμανιας και Σουηδιας, μαζι με αλλους εκπροσωπους διαφορων ευρωπαικων χωρων και των ΗΠΑ χαρακτηρισαν επισημα την ποινη υπερβολικη και δυσαναλογη.
Οπως και να χει, το τραγουδι και οι τεχνες αλλη μια φορα αποδεικνυονται εχθροι της εκαστοτε δικτατοριας και οι αντιδρασεις των πολιτων ανεπαρκεις να ανατρεψουν το οποιοδηποτε πολιτικο συστημα.

8 σχόλια:

  1. Επροβλημάτισε με η ανάρτηση σου. Έχω απορίες, αν μπορείς να μου πεις κι εσύ τι νομίζεις.

    Το πρόβλημα είναι ότι καταδικαστήκαν [βρέθηκαν ένοχες] ή η ποινή που τους επεβλήθηκε;

    Επειδή εάν είναι δύο πολλά διαφορετικά πράγματα. Η κατηγορία ήταν χουλιγκανισμός, και καταδικάστηκαν σε 2 χρόνια φυλάκιση. Ήταν όντως χουλιγκανισμός; και αν ήταν τα 2 χρόνια είναι πολλά ή λίγα;

    Πέραν από τον λόγο για τον οποίο καταδικάστηκαν για χουλιγκανισμό, εάν δαμέσα είχαμε 2 χρόνια φυλάκιση για χουλιγκανισμό σκέφτου πόσα θα γλιτώναμε κάθε χρόνο από τους χούλιγκανς των κυπριακών κερκίδων!

    Δεν το λες και τέχνη όμως.. όποιος φκει και πει ότι είναι καλλιτέχνης τον πιστεύουμε :P.

    Ο πρόλογος σου μου θύμισε αυτό το τραγούδι http://www.youtube.com/watch?v=kJtB2KfjPpQ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αν εννοεις το προβλημα μου εμενα, ειναι το οτι εκαταδικαστηκαν σαφως. Αλλα αν εκαταδικαζουνταν με μερικες μερες (συμβολικα) εν θα με εκοφτε τοσο γιατι θα εσημενε οτι αναγνωριζουν το λαθος τους.
      τες λεπτομερειες της δικης εν τες ξερω ακριβως αλλα το να τραγουδας πανω σε μιαν εκκλησια ειναι οντως ενα μικρο αδικημα. στο κατηγορητηριο παντως αναφερεται οτι το τραγουδι ωθει σε θρησκευτικο μισος. Το τραγουδι εζηταν που την Παναγια να τους σωσει που τον Πουτιν. Fill in the blanks.
      Δαμεσα το θεμα ειναι οτι εν θελουμε να τους καταδικασουμε τζιε εν μπορουμε γιατι οι χουλιγκανς καπου καποιον θα ξερουν!
      τεχνη οι, δηλωση ναι.
      το τραγουδι σου με εστειλε! ειδικα οταν εθκιαβασα τζιε το σχολιο που κατω για την σημασια του ζαβαρακατρανεμια

      Διαγραφή
  2. αγαπητε ντριμερ μηπως υπαρχει πουποτε το τραγουδι που ειπαν και εσιοκαρεν τοσο πολλα ωστε να τες φυλακισουν??? Btw πλεον υπαρχει μονο φασισμος. Ουλοι φασιστες ειναι για εμενα γιατι με το ζωρι προσπαθουν να περσουν τες ιδεες τους στον κοσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το τραγουδι εν το βρισκω.. για μενα ο φασισμος και ο κομμουνισμος ελαχιστες διαφορες εχουν πραγματικα

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος20/8/12 01:51

    Πάντα έτσι ήταν. αλλά εν έτσι τζιαι τωρά; γιατί εγώ εν θωρώ κανέναν που τα ελληνικά διάσημα τραούθκια να ασχολείται με τίποτε που αξίζει. ο κόσμος εχάλασεν. σίουρα υπάρχουν εξερέσεις, όπως το περιστατικό που ανέφερες. αλλά ενεν πολλοί, τζιαι ένεν αρκετοί για να περάσουν μηνύματα στον λαό που επαλάβοσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάει αντίστροφα το πράγμα. Αν ένα τραγούδι ασχολείται με κάτι που αξίζει, τότε δεν γίνεται διάσημο. Υπάρχει ένα σύστημα το οποίο καταπίνει τις φωνές. Μέσα σε αυτό το σύστημα συμμετέχουν πολλοί εν άγνοια τους. Ίσως επειδή δεν είναι "κουλ" να μεταδίδεις από το ραδιόφωνο τραγούδια με πολιτικό νόημα, ίσως επειδή δεν πρέπει να χρωματίζεις μια ραδιοφωνική εκπομπή, ίσως επειδή στο κλαμπ ο κόσμος δεν πάει για να διαμαρτυρηθεί ή να θυμηθεί, αλλά για να διασκεδάσει και να ξεχαστεί.

      Διαγραφή
    2. ερμ, προσωπικα εν θελω να πηεννω κλαμπ τζιε να ακουω για ιδεολογιες τζιε αξιες. ουτε οταν οδηγω να παω Πρωταρα στο ραδιο. πετε με αφελη, ρηχο, κραξετε με, οκ. Αλλα ετσι ειναι. Μονο τωρα τελευταια λογω του οτι η κατασταση στην Ελλαδα παρατραβα ακουουντε καποιες προσπαθειες για τραγουδια με νοημα
      http://www.youtube.com/watch?v=CN_obcWjTf0
      http://www.youtube.com/watch?v=CrTg4LLh0eY

      Διαγραφή
  4. τα κηρύγματα των παπάδων συγκαταλέγονται στο θρησκευτικό μίσος; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή