19 Δεκ 2010

Opportunity Cost


opportunity cost: οικονομικος ορος που αναφερεται στο κοστος ενος αγαθου η υπηρεσιας, οχι ομως το χρηματικο κοστος αλλα το κερδος που θα εβγαζες βαζοντας τα χρηματα σου αλλου. τι σχεση εχει τουτο τωρα; με την προσφατη επισημη ανακοινωση της οριστικης αυξησης των διδακτρων των αγγλικων ΑΑΕΙ το κοστος της στρατιωτικης μου θητειας ανεβαινει τραγικα. χεσε τα δυο χρονια που χαραμιζονται, χεσε το γεγονος οτι μετα που θα ξεκινησω τις σπουδες θα τα βρω σκουρα αρχικα μιας και η φαια μου ουσια θα εχει σαπισει απο την βαρεμαρα. πως να χεσεις ομως τις 16000 ευρω που θα δωσει παραπανω ο καθε φιλοδοξος κύπριος νεαρός; και εξηγω πως εφτασα στο συγκεκριμενο ποσο. τα διδακτρα ηταν 2300 αν δεν καμνω λαθος για τρια χρονια = 6900. τωρα τα διδακτρα θα αγγιζουν τις 9000 ΕΤΗΣΙΩΣ αρα 27000. η διαφορα ειναι 20100 αλλα ας αφαιρεσουμε τις συνολικες μου απολαβες απο την ΕΦ. 24 μηνες απο 140 ειναι 3360 που τις αφαιρουμε απο τις 20100 για να φτασουμε περιπου στις 16. αντε να δεκτω οτι δεν θα χρεωνουν ολα τα πανεπιστημια 9000 που ειναι το μεγιστο αλλα 6900 που ειναι το κατωτατο. αυτο ριχνει την διαφορα στις 10000.
το προβλημα ομως εξακολουθει να υφισταται. γιατι ενας εφηβος που εκρινε το βρετανικο συστημα ανωτερης εκπαιδευσης ως το καλυτερο γιαυτον να κληθει να πληρωσει αυτο το ποσο μονο και μονο επειδη ανελαβε τις ευθυνες του ως αρρεν πολιτης αυτης της δημοκρΑτιας;
γνωμη μου; να παρεμβει καποιος φορεας, ενα υπουργειο ισως και να δοκιμασει τουλαχιστον να απαλλαξει τους στρατιωτες απο αυτο το κοστος. οι αριθμοι των κυπριων φοιτητων στην αγγλια ειμαι αρκετα ψηλα (αυγκριτικα με τον δικο μας πληθυσμο παντα) και αρκετα πανεπιστημια το αναγωριζουν αυτο. ειναι γεγονος οτι οι εγγλεζοι δεν χαριζονται ευκολα αλλα μια προσπαθεια δεν θα βλαψει!

2 σχόλια:

  1. 3290 που είναι προς το παρών. Χμμ εν νομίζω να κάμουν έτσι χάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "an den kamnw la8os" telika kamnw!
    mporei na einai ipia dyslexia gt imoun meta3y 2300 j 3200?? :p
    welcome btw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή