9 Οκτ 2017

Γυναίκες τριγύρω πολλές

Καλησπέρα, καιρό να τα πούμε. Ούλλο λαλώ τζιαι ούλλο αμελώ, τα γνωστά.

Βλέπω κι εγώ μαζί σας τις εκλογές να πλησιάζουν, με όλα όσα αυτό φέρνει.  "Άρωμα γυναίκας στα επιτελεία". Κλασσικό. Κάθε φορά. Κάμε γκουγκλ τη φράση να δεις. Εν τόσο συνηθισμένη φράση σε περιόδους εκλογών/ανασχηματισμών. 'Οπως το "ο καιρός θα είναι αίθριος με παρωδικές νεφώσεις". Παρένθεση: Είχα καθηγήτρια στο λύκειο Γερμανίδα. Ολόκληρο χρόνο δεν εμίλησε λέξη ελληνικά. Προς το τέλος της χρονιάς που αρχίσαν οι ζέστες, δε θυμούμαι πλαίσιο συζήτησης ακριβώς, έσυρε μας την πιο πάνω φράση.Κλείνει παρένθεση.
 Χαραλαμπίδου, Δημητρίου, Κουκκίδη-Προκοπίου πλέον. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι μια γυναίκα μπορεί να φέρει ψήφους όντας ένα λιγότερο εχθρικό πρόσωπο εκ φύσεως. Ως τζιαμέ. Επιτελείο.
Ντάξει, εν θα μηδενίσω τα πάντα, υπήρξαν και υπάρχουν γυναίκες σε υψηλά πόστα.
Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ της ποσόστωσης (και ελπίζω να χρησιμοποιώ το σωστό όρο). Για τους αυτονόητους λόγους. Γιατί να σταματήσεις στο 50% αν εβρεις γυναίκες άξιες για περισσότερες θέσεις στα υπουργεία (και σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις), και γιατί να πιεστείς να φτάσεις το 50% αν για κάποια πόστα υπάρχουν άντρες ικανότεροι.
Ετοποθετήθηκε τελικά η Χαραλαμπίδου για τη θέση του Μαλά περί 50% (ενώ παλαιότερα η ίδια ήταν κατά;)
Και τώρα μια δυσάρεστη αλήθεια. Δεν θεωρώ ότι επί του παρόντος μπορούμε να έχουμε στα μισά υπουργεία γυναίκες. Πριν με σταυρώσετε στα σχόλια να εξηγήσω.
Δυστυχώς τα πράγματα όπως έχουν στην Κύπρο, στα υπουργεία ΣΥΝΗΘΩΣ μπαίνουν πρόσωπα με κάποια προϊστορία στην πολιτική, που είναι ήδη σε κάποιες άλλες ηγετικές θέσεις και που είναι κάποιας ηλικίας.  Κακώς. Αλλά έτσι είναι. Και η αλήθεια είναι ότι πριν 30 χρόνια (αν θεωρήσουμε ότι η μέση ηλικία των κατόχων καίριων θέσεων είναι τα 50), ελάχιστες γυναίκες σπούδαζαν. Και από αυτές ελάχιστες κυνήγησαν καριέρα, και από αυτές ελάχιστες ανελίχθησαν και ελάχιστες μπορουύν να θεωρηθούν κατάλληλες από τον νικητή στις εκλογές, ειδικά όταν μπει και ο παράγοντας κόμμα. Βεβαίως και μπορεί να μπει μια τριαντάρα, σαραντάρα με τα διδακτορικά της που έσιει μια σχετική εμπειρία, αλλά δεν πιστεύω να παίζει εύκολα τέτοιο σενάριο.
Καταλήγω ότι δε θα ισορροπήσουν τα πράγματα στην Κύπρο, εν μια νυχτί. Θέλει να αλλάξουμε νοοτροπία, που τα πιο μικρά στα πιο μεγάλα.
Μπορεί και να υπερβάλλω, διαφωτίστε με.

ΥΓ: Θυμούμαι πέρσι όταν επιλέχθηκε η Τερέζα Μέι να ηγηθεί του ΗΒ μετά το δημοψήφισμα εσκέφτηκα ότι εν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μετά τη Θάτσερ. Και ότι τα χρόνια που έρχονται ίσως να είναι τα πιο δύσκολα για το ΗΒ, μετά τα χρόνια της Θάτσερ. Και είναι πάλι γυναίκα στο πηδάλιο. Τελικά δεν έπιασε το μάτι μου ούτε και ένα τίτλο να ασχολείται με το φύλο.

3 σχόλια:

  1. Φίλε ούτε γω θεωρώ ότι με το να "βάλεις πλαφόν" κάπου πετυχαίνεις πολλά πράματα. Έτσι τζιαι δαμέ.
    Τζιείνον που πρέπει να αλλάξουμεν ως κοινωνία είναι η τάση των γυναικών, πρώτιστα να:
    - μεν ασχολούνται με την πολιτικήν τζιαι να εκλαμβάνουν όσες ασχολούνται λλίον πολλά ως "περίεργες περιπτώσεις"
    - να μεν ψηφίζουν γυναίκες (αλλά μετά να σαλαβατούν για την "πατριαρχικήν κοινωνίαν")
    Εν στατιστικά αποδεδειγμένον ότι εν παραπάνω που τους "αδρώπους". Άμα θέλουν, τζιαι παραπάνω υποψηφίους μπορούν να κατεβάσουν, τζιαι παραπάνω ψήφους να τους δώκουν.
    Απλά εν θέλουν. Το γιατί ας το γυρέψουν πρώτα οι ίδιες τζιαι εμείς δαμέ είμαστεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρίσκω το χαζό, όπως έβρισκα χαζή τη διαφήμιση να ψηφίσουμε γυναίκες που εκάμαν στις προηγούμενες εκλογές. Αν έχει άτομο αξιόλογο για τέτοιο πόστο, καλώς. Αν όχι, θα το ξαναδούμε την επόμενη φορά. Φυσικά δεν ξέρω κατά πόσο εν εύκολο για μια γυναίκα να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί την προεδρία σε τούτη τη χώρα όπου πρέπει να περάσεις που δημαρχεία, βουλευτικίκι, υπουργιλλίκι, κλπ για να φτάσεις τζειαμέ, αλλά λέμε τώρα αυτό που θα ίσχυε σε οποιαδήποτε χώρα για μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αξία δεν έχει φύλο.

    Αλλά δεν συμφέρει κανέναν να επιβάλουν iq tests στους εν δυνάμει υπουργούς ή τέλος πάντων κάποια άλλη γραπτή εξέταση και να πάρουν το υπουργείο βάσει γνώσεων. Συμφέρει μια ζωή να μουρμουράς ότι δεν εκπροσωπείσαι επαρκώς και να κερδίζεις τη ψήφο της κάθε πικραμένης κομπλεξικής παρά να επιβάλεις εξέταση και να χάσεις κάθε είδους εξουσία στο ποιος κουμαντάρει αυτό το μπουρδέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή