5 Ιαν 2016

Ιστορίες για Φιλιππινέζες.

Μπορεί να τη βρίσκω να είμαι το πνεύμα της αντιλογίας. Ή αν το έχω να θέλω να ξέρω την άλλη πλευρά της ιστορίας, την πιο δημοφιλή (ελπίζω να το κλίνω σωστά, δε θα γκουγκλάρω, χάνει την αξία του). Ή αν θέλω απλώς να προκαλώ. Αλλά σίγουρα συμφέρον δεν έχω, ούτε προσωπικό όφελος έχω στο να υπερασπιστώ τους εμπλεκόμενους στην ιστορία με το σχολείο της Αραδίππου όπου ο Σύνδεσμος Γονέων εκλήρωσε τα έξοδα για να φέρει ο νικητής οικιακή βοηθό στην Κύπρο.

Αλλά η άλλη πλευρά έχει ως εξής. Φαντάζουμαι ότι ο Σύνδεσμος Γονέων επροσέγγισε τους γονείς, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται τζιαι ο γονέας που έβαλε το βραβείο στην κλήρωση, (αν δεν είναι μέλος του Συμβουλίου ο ίδιος), να βάλουν δώρα στην ετήσια κλήρωση όπως συνηθίζεται. Τζιαι όπως επίσης συνηθίζεται, ο καθένας βάλει ό,τι εν προσβάσιμο.

Που ήμουν μαθητής, σε λαχείο-έρανο εβάλαμε κουπόνι που έπιπλα επειδή οι γονείς συμμαθητή είχαν γνωστό σχετικό μαγαζί. Προσωπικά, σε σχολική κλήρωση εκέρδισα συνδρομή σε γυμναστήριο. Ούτε την ήθελα, (Τζιαι ούτε την εχρησιμοποιήσα). Αλλά φαντάζουμαι ότι κάπως έτσι έμπηκε το δώρο στην κληρωτίδα. Όντας μέλος σε τοπική οργάνωση, εβάλαμε δώρο σκουτεράκι επειδή ο ιδιοκτήτης γκαράζ μας το έδωσε δωρεάν. Καταλήγω στο ότι τις πλείστες φορές τα μη χρηματικά δώρα σε κληρώσεις εν δώρα που μπορούν να αποκτηθούν δωρεάν που το σώμα που κάμνει την κλήρωση, ή τουλάχιστον σε προνομιακή τιμή. Κανένας εν θα βάλει το σιέρι στην πούγκα για να αγοράσει κάτι σε λιανική τιμή τζιαι να το βάλει στην κλήρωση. Δέχουμαι το "κανένας" να βάλει νερά.

Αν δηλαδή το δώρο ήταν καθάρισμα κήπου, θα γινόταν η ίδια φασαρία; Αποτρίχωση; Μια ώρα personal training; Οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία τελοσπάντων. Τζιαι ας ακριβολογούμε, οι τίτλοι "Έβαλαν σε κλήρωση οικιακή βοηθό" εν παραπλανητικοί. Δημοσιογραφική δεοντολογία της νήσου λέμε. Στην κλήρωση ήταν τα έξοδα του να φέρει κάποιος οικιακή βοηθό. Όχι τα μεροκάματα. Τζιαι εννοείται ότι τούτο σημαίνει ότι η οικιακή βοηθός 'θέλει' να έρτει Κύπρο να δουλέψει ως οικιακή βοηθός.

Σε καμιά περίπτωση δε συγκρίνω μιαν οικιακή βοηθό με έπιπλα, σκουτεράκι ή τα άλλα παραδείγματα που προανέφερα. Τζιαι εγώ ο ίδιος επαραξενεύτηκα. Ή όπως λαλούν δαμέ στην Αγγλία "it raised my eyebrows". Τζιαι σίγουρα η άποψη μου εν ότι δεν υπήρχε λόγος να μπει τούντο δώρο. Εν 'περίεργο' που μόνο του και ήθελε δεύτερη σκέψη. Τζιαι ναι, σίουρα εν άππωμα οι οικιακές βοηθοί εκ Νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του γονέα που έβαλε τούντο δώρο για να βοηθήσει τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου του παιδιού του. (Σημειώνουμε ότι στην Κύπρο υστερούμε στο να προσφέρουμε εθελοντικά σε ομάδες όλων των φύσεων). Τούτο είσιε, τούτο έβαλε. Αν ήταν αγελαδοτρόφος τζιαι έβαλε μια αγελάδα δηλαδή, θα ξεσηκώνουνταν οι οικολόγοι; Μια καλή σκέψη με λάθος σκεπτικό να την υποστηρίζει αν έσιει νόημα τούτο που λέω.

Γι'αυτό ας μη ρίχνουμε πέτρες με τόσο μένος και με την πρώτη ευ
καιρία, ειδικά αφού όλοι ζούμε σε γυάλινα σπίτια.


Ξέρω ότι τα παραδείγματα εν ίσως ατυχή. Απλά παραθέτω τζιαι το άλλο σκεπτικό που σε έτσι ιστορίες σπανίως ακούονται. 

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/1/16 00:38

    Σκέψου το έτσι:
    Είσαι ένα από τα παιδάκια του δημοτικού. Πάεις στη χριστουγεννιατικη γιορτή του σχολείου σου κι ανυπομονείς. Αρχίζει η κλήρωση: πρώτο δώρο - ποδήλατο (ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ... Ήθελα το!!!) Δεύτερο δώρο - ηλεκτρονικό παιχνίδι (ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ... Ήθελα το και τούτοοοο!!!) Τρίτο δώρο - οικιακή βοηθός "εκέρδισες Γιωργάκη!!!" (ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ -κλάμα- εν την θέλω, θέλω το ποδήλατο)

    Στα μάτια του μικρού εξισωνονται τα "βραβεία" σαν αντικείμενα. Έτσι το βλέπω εγώ. Εμείς οι μεγάλοι μπορούμε να βρούμε πολλές δικαιολογίες να καλύψουμε την ματσαναγκα που έγινε. Τα παιδιά νομίζω το εισπράττουν αλλιώς.

    My humble opinion.
    Ρουθ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/1/16 00:41

    Ή εκέρδισε η μαμμα του Γιωργάκη...
    Same sh.t, different name.

    Ρουθ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα ότι οι τίτλοι είναι παραπλανητικοί και ότι επί της ουσίας το δώρο προσφέρθηκε όπως ακριβώς το περιγράφεις. Απλά ο γονέας που έθεσε τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως δώρο στην κλήρωση πρέπει να είναι τουλάχιστον βλάκας, εφόσον θα έπρεπε να είχε μυριστεί το τι θα ακολουθούσε. Φωνάζει από μακριά ότι θα φας κράξιμο για ένα τέτοιο δώρο και το γεγονός ότι το παρέβλεψε, κατά τη γνώμη μου, αξίζει τον χαμό που ακολούθησε. Κατά τα άλλα, αν η Φιλιπινέζα εν τέλει αρνούνταν να αφιχθή στη χώρα και να δουλέψει το δώρο καθίσταται άκυρο στην ουσία του, οπότε ο κύριος που σκέφτηκε να το προσφέρει είναι δύο φορές βλάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άρκησα να σχολιάσω και λίο πολλά είπε τα ο αντίστιστος πιο πάνω, καλύτερα από ότι θα τα έλεα. Επίσης, ο σύνδεσμος εν έχει κάποιο λόγο στο τι μπορεί και τι ΔΕΝ μπορεί να μπει στην κλήρωση;
    Εν άκουσα την είδηση η αλήθεια, αλλά εμάς στο σχολείο (και στα 3 που επήα) δεν εκάμναν κληρώσεις έτσι αέρα πατέρα. Εκάμναν λίστες, εσυμπλήρωνες τες με ονόματα και είχαν ένα κόστος, και τα δώρα αγοράζονταν και ήταν μικρά σχετικά. Τύπου 1 γαλοπούλα, 1 βιβλίο, 1 cd. Κάποτε είχαμε και γουρούνι, αλλά ντάξει, άλλες εποχές. Τα υπόλοιπα χρήματα επηαίναν στην ενίσχυση άπορων οικογενειών που το σχολείο ή εφυλάουνταν στο ταμείο του συνδέσμου για να χρησιμοποιηθούν όταν εχρειάζετουν.
    Λίο πόιντλες να κάμνεις έτσι δώρα, οπότε καλύτερα μεν κάμεις, ή αγοράσε 3 βιβλία τζαι κάμε τα τζείνα.
    Πολύ κακό για το τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή