25 Ιουλ 2015

Κύκλοι

Πάει σχεδόν ένας μήνας που έγραψα τούντο κείμενο μια μέρα που επήα θάλασσα μόνος μου. Δεν το δημοσίευσα τότε γιατί έθελα να το ξαναπεράσω. Τζιαι εθυμούμουν το τες επόμενες μέρες ότι εξέμεινε μες στα drafts μου. Τζιαι ελάλουν θα το ξαναπεράσω στο αεροπλάνο. Για την ατμόσφαιρα. Θα το περάσω την νύχτα πριν τη δουλειά, για το συμβολισμό. Νομίζω ότι τελικά τις μέρες που ακολούθησαν την πρώτη αυτή γραφή του κειμένου, άλλαξε απλώς ο τρόπος που έβλεπα τα πράγματα.
Παρ'όλα αυτά σας το παρουσιάζω. Εν το επείραξα α. Πρόμις.





Δεν μπορεί να ανοίξει ένας κύκλος χωρίς να κλείσει ο προηγούμενος. Κάθε αρχή είναι και ένα τέλος. Όταν μαθαίνεις να περπατάς, σταματάς να αρκουδίζεις. Πας γυμνάσιο αφού τελειώσεις το δημοτικό. Έτσι και με τους ανθρώπους, καλούμαστε συχνά πυκνά να κλείσουμε ή να ανοίξουμε κύκλους. Σχέσεις τελειώνουν αλλά ο καινούριος κύκλος δεν είναι απαραίτητα ο αντικαταστάστης αυτού που αποχαιρετάς αλλά ο καινούριος σου εαυτός που κουβαλά όσα έμαθες και έπαθες. Και αυτά που δεν έμαθες παρ'όλο που έπαθες.
Τίγκα στις μεταφορές το κείμενο σήμερα. Κάποιους κύκλους καταφέρνεις να τους κλείσεις με χάρη, επειδή είναι η φυσική ροή των πραγμάτων, επειδή η πορεία ήταν νοητά προδιαγεγραμμένη. Αλλους κύκλους δεν καταφέρνεις να τους κλείσεις. Σπάζεις τον διαβήτη, σκίζεις το χαρτί και σου απομένει μια άμορφη μάζα. Απροσδιορίστου ταυτότητας, μεγέθους και πορείας. Μάλλον που δεν θέλησες ποτέ να κλείσεις τον κύκλο. Κι ας θέλεις σαν τρελός όσο κι αν σε τρομάζει, να ανοίξεις έναν άλλον κύκλο.

Φεύγω εντός των ημερών. Βρήκα μετά που μήνες δουλεία στην Αγγλία. Βρήκα δουλειά ακριβώς πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου, παρ'όλο που τους τελευταίους μήνες λόγω 'απόγνωσης', έστειλα αιτήσεις και σε άλλα πεδία. Δεν θα ζήσω αυτό που φανταζόμουν όμως. The big life σε μια (καταθληπτική) μητρόπολη δουλεύοντας σε γυάλινα πολυόροφα για καλά λεφτά που θα εξαγόραζαν όσα θα μου έλειπαν. Αντ'αυτού, σκέφτουμαι αν θα τα βγάζω πέρα στο τέλος του μήνα. Με αυτοτιμωρώ κατά κάποιον τρόπο έτσι, για όσα δεν κατάφερα. Μα κανείς δε μπορεί να με κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησα. 
Και μες στη σύγχηση των ημερών, έγινες άλλος άνθρωπος. Λύσσαξες να φύγεις και ξέχασες να ζήσεις αυτό που σου έμεινε. Κι ακόμα κι αν πείσεις τον εαυτό σου ότι θα σε τιμωρήσεις με αυτό, που θα φύγεις ξέροντας ότι δεν έπραξες σωστά αυτό τον ένα μήνα διακοπών, δεν είσαι μόνος σου στο ταμπλό αυτό.

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/7/15 07:23

    Αναρωτιέμαι αν κάποιος κατάλαβε κάτι από όλα αυτό το κείμενο. Ούτε καν αυτό με τους κύκλους δεν στέκει και τόσο... Είναι και πράγματα- υποθέσεις- στη ζωή μας που μένουν ανοιχτές για κάποιο λόγο. Όταν ο κύκλος ζωγραφίζεται από δύο άτομα για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να κλείνει και για τους δύο. Ακόμα και μόνο εσένα να αφορά, δεν είναι απαραίτητο ότι κλείνει και ξεκινά ένας άλλος κύκλος.
    Λες ότι άλλαξε ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα μέχρι να το δημοσιεύσεις όλο αυτό. Άρα γιατί το μοιράζεσαι και σε τι σχόλια ελπίζεις;
    Κι αυτό με το αυτομαστίγωμα, τι φάση; Το ταμπλό; Παίζεις επιτραπέζιο ή ζεις;
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ν., δε μπορώ να σε αδικήσω για το σχόλιο σου. Απλά έκαμα μια καταγραφή των σκέψεων μου τες πρώτες μέρες μετά που έπιασα τη δουλειά. Σε παρόμοιες περιπτώσεις πάντα έτσι αντιδρώ, περιπλέκω τα πράγματα στο κεφάλι μου, με αποτέλεσμα να είναι και παντελώς λάθος αυτά που σκέφτομαι κάποτε.
      Τωρά για τη δημοσίευση, τι να σου απαντήσω. Εν τζιαι γράφω κάτι περιμένοντας σχόλια ή λύσεις στα προβλήματα μου. Όχι σε αυτό το ποστ τουλάχιστον.
      Ναι, τις νύχτες παίζω μονόπολυ και όταν πάω φυλακή αντί για να περιμένω διπλές για να βγώ, ρίχνω αυτομαστιγώματατα. Κάθε φορά που περνώ την αφετηρία δικαιούμαι Betadine

      Διαγραφή
  2. Καλή αρχή στην Αγγλία.
    Μπορεί να μην ζήσεις αυτό που ονειρευόσουν σε αυτή τη χρονική περίοδο, όμως στο μέλλον δεν ξέρεις τι μπορεί να σου παρουσιαστεί.
    Να θυμάσαι να ζεις τις στιγμές, όσο μικρές κι αν είναι. Οι μεγάλες δεν είναι πάρα πολλές σε μια ζωή οπόταν αν κάθεσαι απλά να περιμένεις να έρθουν, στο τέλος θα μετράς τα μικρά -και σημαντικά εν τέλει- που έχασες.

    Εύχομαι όλα να πάνε καλά στο νέο σου ξεκίνημα.
    Συνέχισε να γράφεις και να μας λες όσα νοιώθεις και όσα σε προβληματίζουν.
    Κάποιους από μας που σε διαβάζουμε, μας ενδιαφέρουν και χαιρόμαστε τα μοιρασματα αυτά : )))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για τις ευχές :)
      ε ναι, κάποιες φορές απλώς θέλεις να αδειάσεις το μυαλό σου στο πληκτρολόγιο. good to know ότι ενδιαφέρουν κάποιους. or scary? :)
      εκτός αν θέλετε να σας γράψω για τα φετινά mad!

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος21/9/15 13:34

    Mporeis na grayeis kanena tip gia to pws vrikes douleia stin agglia apo kipro gia mas pou yaxnoume?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θέλεις να μου στείλεις ένα ημειλ στο skeftomekegrafo@hotmail.com ? να μεν το παίζω συμβουλος δημοσιως!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/9/15 16:18

      Esteila email, euxaristw :)

      Διαγραφή