14 Αυγ 2012

14 Αυγουστου

Μπορω να γραψω πολλα σημερα. Για την εκδρομη στο ΙΚΕΑ, την εξορμηση για τες Περσιηδες, τη ληξη των Ολυμπιακων κ.ά. Αλλα πως να γραψω για οτιδηποτε αλλο σημερα που εν ισως η πιο μαυρη μερα στην ιστορια της συγχρονης Κυπρου;
1ο: 38 χρονια πριν. Η Κυπρος ηδη μετρουσε τες πληγες της απο το πραξικοπημα τζιε την εισβολη των Τουρκων. Ο εχθρος ειχε ηδη αποβιβαστει τζιε καταλαβει σημαντικο μερος του βορειου νησιου. Κυρηχτηκε μια τυπικη ανακωχη αλλα το νησι βραζει ακομα. Ο κοσμος ξερει οτι υπηρξε πολυ παρασκηνιο, πολλες συζητησεις τζιε γεγονοτα που ξερουν μονο οι αξιωματουχοι. Ο λαος νιωθει την προδοσια τζιε ηδη εδιχαστηκε. Εχαθηκε η εμπιστοσυνη που ειχαν στους Τ/κ εδω και χρονια τζιαι τωρα η εμπιστοσυνη στον Ε/κ γειτονα. Εν με τους πραξικοπηματιες τουτος οξα οι; Τζιε σαν σημερα εγραφτηκε τζιε ο επιλογος σε ενα σκοτεινο κεφαλαιο που μεχρι σημερα εν εξακαθαρισε τζιε ισχυριζονται οι μεν οτι εν ετσι τα πραματα τζιαι οι δε οτι εν αλλοσπως. Σαν σημερα επαραβιαστηκε η ανακωχη που μας εστοιχισε ισως το πιο ομορφο μερος του νησιου, την Αμμοχωστο.
2ο: 1996. Το νησι κοχλαζει ξανα. Αναστατωμενος ο λαος παρακολουθει τες ειδησεις να δει πως θα καταληξει η ιστορια. Εδω και μερες οι μοτοσυκλετιστες της Κυπρου πραγματοποιουν εκδηλωσεις που θα κορυφωθουν κοντα στην πρασινη γραμμη. Προκλητικες ή οχι ο κινδυνος για θερμο επεισοδιο εμπλεκουν πολιτικες δυναμεις τζιε Η.Ε. Προχωρουν κανονικα τζιε η καταληξη γνωστη. Δυο αντρες αγνοησαν τον κινδυνο, τους συνεπηρε η αγαπη για την πατριδα, η αγανακτηση για τον εχθρο τζιε η ενταση των ημερων. Δυο αντρες εθυσιαστηκαν σαν λεβεντες. Δυο αντρες επυροβοληθηκαν/εχτυπηθηκαν σαν τα ζωα απο τους απανθρωπους του Ντενκτας και περασαν στο πανθεο των ηρωων. Ισαακ και Σολωμου αιωνια σας η μνημη και φωτεινο το παραδειγμα σας.
3ο: 14 Αυγουστου 2005. Οι Κυπριοι γεμισαν τις παραλιες του νησιου. Καποιοι θυμουνται τες προηγουμενες σημερινες επετειους. Ελαχιστοι νοιαζονται. Και ακομα λιγοτεροι, 121 σε αριθμο δεν θα ξημερωσουν αλλη μερα. 121 ψυχες επιβιβαζονται στο αεροπλανο της Helios με τελικο προορισμο την Πραγα. Ενας προορισμος που δεν θα φτασουν ποτε γιατι απο λαθη και συγκοιριες αλλων, που παραμενουν ατιμωρητοι, το αεροσκαφος θα συντριβει στον Γραμματικο σκορπωντας τον θανατο και βυθιζοντας στο πενθος το νησι. Οι επομενες ωρες δραματικες. Στο αεροδρομιο της Λαρνακας, συγκεντρωνονται συγγενεις και φιλοι των ταξιδιωτων ζητιανευοντας πληροφοριες, εναν καταλογο. Τους αφηνουν στην αγνοια. Στην Ελλαδα, στην πλαγια του Γραμματικου ξεσπα πυρκαγια, σκοτωνοντας τυχον επιζωντες. Μαρτυριες επιβεβαιωνουν οτι υπηρξαν επιζωντες που λογω ασυνεννοησιας μεταξυ πυροσβεστικης και ανθρωπων χαθηκαν. Πολλα τα αναπαντητα γιατι της μυστηριας πτωσης του αεροσκαφους. Τι επηεν λαθος; Τι επαθαν οι επιβαινοντες πριν την πτωση; Μηνυματα που εστειλαν στους συγγενεις μαρτυρουν πως κατι επηεννε λαθος που την αρκη, οι πιλοτοι των F-16 απορουν με τζινα που εδιακριναν που τα τζαμια, τοσο στο πιλοτηριο οσο τζιε στην καμπινα Ευθυνες ακομα να αποδοθουν. Οι συγγενεις βυθισμενοι στο πενθος περιμενουν.

Εγω προσωπικα θυμουμε τζιντην μερα ημουν θαλασσα. Δεν επηραμε ειδηση. Μονο στο δρομο της επιστροφης εβουβωσαμε τζιε ακουαμε το ραδιο. Θυμουμε την συνεχη ροη αχρειαστων πληροφοριων. Ουλλοι εφοουμασταν οτι η οικογενεια που εξεραμε οτι εταξιδευκε σημερα ηταν μες στο αεροπλανο. Χωρις ελλειψη σεβασμου προς τους υπολοιπους 117, Δημο, Μαργαριτα, Σοφια, Ιωαννα, αιωνια σας η μνημη.

ΥΓ1: Να σημειωσω για εκπαιδευτικους λογους οτι ο Τασος Ισαακ ξυλοκοπηθηκε μεχρι θανατου στις 11/08/96 με τις φασαριες των μοτοσυκλετιστων και ο Σολωμος Σολωμου στις φασαριες που ακολουθησαν την κηδεια του πρωτου στις 14/08/96
ΥΓ2: Να ολοκληρωσουμε το ποστ υπενθυμιζοντας την βαρυτητα των ημερων για ολοκληρο τον Ελληνισμο λογω της κοιμισης της Θεοτοκου που τιμουμε στις 15/08. Η Παναγια ειναι ενα συμβολο της θρησκειας μας αφου ειναι ο ανθρωπος που επελεγη να φερει τον Χριστο στη ζωη, στην ανθρωπινη του μορφη.

1 σχόλιο: